Societat

Retrets al govern per la inacció contra la pobresa energètica

Les entitats lamenten que ha passat l'hivern i els compromisos no s'han complert

Cap notícia sobre el fons solidari de subministraments bàsics que s'havia de constituir a finals de febrer

Sense notícies del Fons de Subministraments Bàsics , el fons solidari que fa mesos va planejar la Generalitat d'on haurien de sortir les ajudes econòmiques per a les famílies que no poden fer front a les factures de la llum, l'aigua o el gas. Però tampoc hi ha notícies de les propostes de millora per evitar els talls de subministraments bàsics en les llars que demostren una situació de vulnerabilitat que a mitjan març la Taula del Tercer Sector Social va presentar. És per això que la Taula, que agrupa prop de 4.000 entitats socials, i també l'Aliança Contra la Pobresa Energètica van tornar a lamentar ahir la passivitat del govern contra la pobresa energètica.

“La dimensió social de la pobresa energètica és un repte de tal magnitud que només el podem resoldre a través de l'actuació conjunta coordinada de la ciutadania, els moviments socials, les empreses, el tercer sector, els ajuntaments i el govern”, va plantejar ahir la presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, després de la celebració d'un curs sobre aquest tema en el marc de la Universitat Menéndez Pelayo-Centre Ernest Lluch, que va aplegar experts internacionals al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCB).

Si bé les diferents ponències del curs han evidenciat que les situacions de pobresa energètica –no poder mantenir la llar a una temperatura adequada tant a l'estiu com a l'hivern, però també no poder cuinar, per exemple– s'han agreujat els últims anys en molts països d'Europa, a Catalunya i a tot l'Estat ha estat pitjor. A Catalunya, 1,2 milions de persones han de dedicar més d'un 10% dels seus ingressos a pagar els subministraments bàsics de la llar, i com a mínim 385.000, segons l'Idescat, no poden mantenir la llar a una temperatura adequada . Els motius són l'augment exagerat del preu dels subministraments, la reducció d'ingressos en moltes famílies i també la mala qualitat del material de construcció en molts habitatges.

Les entitats recorden que el Fons de Subministraments Bàsics havia d'entrar en funcionament a finals de febrer i fins i tot el govern va aprovar una partida de deu milions en el pressupost per crear-lo. El seu objectiu ha de ser cobrir els impagaments de famílies sense recursos.

LA XIFRA

100
famílies,
només, s'havien pogut acollir a la moratòria per evitar talls de llum, aigua o gas el desembre passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
seguretat

Més tanques al Maresme perquè no es creui la via

Premià de Mar

Atenen 166 emprenedors durant els primers sis mesos del 2024

santa coloma de farners
equipaments

Canvien el sostre del pavelló de les Casernes, a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA

Figueres adjudica les obres per adequar l’antic escorxador com a menjador social

FIGUERES
Medi ambient

Ventiladors, gelats de fruita i granissats de cucs perquè els animals del zoo suportin la calor

Barcelona