La justícia europea veu “justificat” que es prohibeixi als homosexuals la donació de sang
Remarca que per introduir aquesta exclusió permanent cal demostrar que estan exposades “a un risc elevat de contraure malalties infeccioses greus, com el VIH”
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimecres que la prohibició de donar sang als homes que han tingut relacions sexuals amb altres homes, vigent en alguns estats membre com França, “pot resultar justificada”.
Tot i això, la sentència deixa clar que per introduir aquesta exclusió permanent “cal demostrar que aquestes persones estan exposades a un risc elevat de contraure malalties infeccioses greus, com el VIH, i que no hi ha tècniques eficaces de detecció o mètodes menys coercitius per garantir un alt nivell de protecció de la salut dels receptors”.
La sentència respon a una qüestió prejudicial presentada pel tribunal administratiu d'Estrasburg (França), que tramita el litigi plantejat per un ciutadà francès al qual no es va permetre donar sang per haver tingut una relació sexual amb un altre home.
El dret francès exclou permanentment de la donació de sang els homes que han tingut aquestes relacions.
El tribunal francès preguntava si aquesta exclusió és compatible amb la directiva de la UE que regula els requisits tècnics de la sang i els components sanguinis.
En la sentència d'aquest dimecres, el TJUE declara en primer lloc que el tribunal remitent ha de determinar si a França un home que ha tingut relacions homosexuals està exposat a un elevat risc de contraure malalties infeccioses greus transmissibles per la sang, tenint en compte la situació epidemiològica de França.
Allà, en el període entre el 2003 i el 2008, la gran majoria de les contaminacions pel VIH es va deure a una relació sexual i la meitat de les noves contaminacions afecten homosexuals.
Entre tots els països d'Europa i d'Àsia central, França és el que presenta una prevalença més gran del VIH entre els homes homosexuals, segons recull el veredicte.
Malgrat això, el Tribunal admet que la normativa francesa “pot comportar una discriminació per raó de l'orientació sexual en contra de les persones homosexuals de sexe masculí”.
Tot i això, assenyala que el seu objectiu és “que el risc de transmissió d'una malaltia infecciosa als receptors sigui mínim i, per tant, respon a l'objectiu general de garantir un alt nivell de protecció de la salut”.
En tot cas, la sentència alerta que la prohibició als homosexuals de donar sang “podria no respectar el principi de proporcionalitat”, ja que “no es pot excloure la possibilitat que el VIH pugui detectar-se mitjançant tècniques eficaces que garanteixin un alt nivell de protecció de la salut dels receptors”.
Per aquesta raó, demana al tribunal nacional que verifiqui si hi ha aquestes tècniques.
En cas de no existir aquestes tècniques, el Tribunal de Justícia reclama verificar si hi ha “mètodes que garanteixin un alt nivell de protecció de la salut dels receptors i siguin menys coercitius que l'exclusió permanent de la donació de sang i, en particular, si el qüestionari i l'entrevista personal a càrrec d'un professional sanitari poden permetre identificar amb més precisió les conductes sexuals de risc”.