Societat

Riuades de gent el primer dia de la mostra de flors

L'exposició floral celebra la seixantena edició amb una ornamentació especial a les escales de la catedral gironina

Els carrers del Barri Vell s'omplen de visitants en una jornada molt calorosa

La seixantena edició de la mostra Temps de Flors es va inaugurar ahir en unes condicions immillorables: bona predisposició de la societat civil gironina, especialment de la classe política, que està en plena campanya electoral, per rebre els milers de visitants que aquests dies envaeixen la ciutat, i unes temperatures altíssimes, més pròpies de l'estiu que de la primavera, que si s'allarguen gaires dies més poden fer perillar l'estat de conservació de les flors.

L'ornamentació de les escales de la catedral de Girona, l'espai per excel·lència d'aquesta exposició, és aquest any un homenatge als 60 anys de Temps de Flors. Una composició, sòbria però efectista, formada per una gran estora de gespa esquitxada per seixanta rams blancs i, al mig, a manera de pastís, un espai enjardinat amb un sortidor d'aigua i, a la nit, llum. Els rajos que es projecten cap al cel volen ser un record a Maria Cobarsí, iniciadora i ànima d'aquesta mostra, que va morir fa poc més d'un any.

Les escales de la catedral van tornar a ser l'escenari de l'acte inaugural, que es va celebrar a les onze del matí. Però feia hores que les brigades municipals havien netejat els carrers i que els primers visitants es començaven a endinsar en alguns dels 134 espais, entre patis, jardins i monuments, que formen part de la mostra i on es poden veure un total de 164 projectes florals. Aquest any, el consistori ha optat per reduir el nombre de muntatges i ha apostat per crear-ne de més grans amb flors naturals. L'Ajuntament ha destinat 400.000 euros a Temps de Flors i hi han participat més de 1.000 voluntaris.

Entre els indrets per visitar, cal destacar l'obertura al públic de l'antic cinema Modern, que ha estat setze anys clausurat, i la il·luminació de la composició floral que flota pel riu Onyar. Com en les edicions anteriors, on es van formar més cues de gent per entrar-hi va ser als Banys Àrabs, als soterranis de la catedral –que repeteixen després de l'èxit que va tenir l'any passat la idea de recuperar-los–, i a les esglésies de Sant Lluch i Sant Nicolau. I és que, a banda de gaudir de l'ornamentació, els visitants frisaven per accedir a l'interior d'algun d'aquests llocs per poder-se refugiar de la calor, encara que només fos una estona. Al migdia, els restaurants i els bars d'una banda i de l'altra del riu Onyar van quedar plens de gom a gom. De fet, la gastronomia també juga un paper important en la mostra gràcies a la incorporació, en força establiments de restauració, de les flors com a producte alimentari. Amb tot, els excursionistes amb entrepà en van fer prou trobant un lloc situat a l'ombra per dinar. I és que es calcula que, al llarg d'aquests dies –fins al dia 17–, passaran per la ciutat prop de 200.000 persones, de les quals, segons les dades d'un estudi fet per l'equip de govern, prop del 40% ho faran per primer cop. Amb tot, són molts els visitants que repeteixen i que recorden les propostes artístiques de l'edició anterior i les comparen amb les d'aquest any.

Durant aquesta primera jornada, els espais i patis van estar oberts fins a mitjanit, una iniciativa que es repetirà dimecres i dissabte vinent.

LES XIFRES

134
espais
de la ciutat formen part de la mostra i s'hi poden veure 164 projectes artístics. L'exposició es pot visitar fins al dia 17.
1.000
voluntaris
han participat en la posada a punt de l'exposició i han engalanat espais tant públics com privats.

De record, els cinc sentits

Amb motiu també del 60è aniversari, s'ha posat a la venda un record fet per l'artista gironí Andreu Carulla i batejat amb el nom de La flor dels sentits. Està compost per una peça superior que representa el tacte d'una margarida, una peça cònica inferior que gràcies a una tela reflecteix la silueta de la ciutat i una bola de fusta perfumada amb flor de lotus que estimula l'olor i que, a més, es pot col·locar dins l'objecte perquè emuli el so d'una campana. El colofó de l'obra són uns bombons florals fets per Jordi Roca. El preu és de 35 euros. Se n'han fet només 500 unitats i, segons va informar ahir l'ACN, la idea va despertar interès per part de les persones que van entrar a les oficines de turisme, però es van registrar poques vendes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.