Vallès Oriental

REPORTATGE

El Montseny del futur

Tècnics del parc es reuneixen per primer cop per fer el Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera

Vint-i-tres assistents, entre tècnics del parc natural del Montseny i tècnics de 10 dels 18 municipis del massís, van prendre part en la primera jornada tècnica sobre el Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

L’objectiu va ser treballar conjuntament per elaborar aquest document, que ha de garantir que el massís s’adequa i es desenvolupa a partir de les directrius que marca la Unesco sobre les zones declarades com a reserva de la biosfera: àrees representatives de territoris i ecosistemes de la Terra, els objectius de les quals són la conservació de la biodiversitat del territori i la promoció del seu desenvolupament econòmic.

La directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber, explica que les mesures acordades a la jornada tècnica ja s’estan començant a aplicar. “Abans teníem un pla d’acció amb mesures molt genèriques i la Unesco ens va demanar que aquestes mesures havien de ser més concretes. Per això vam fer aquesta jornada. Ara cada grup de treball ho anirà aplicant al seu ritme; estem recopilant dades i treballant. Hi ha algunes coses més immediates i d’altres de recorregut més llarg, però la idea és aplicar-ho tot més aviat que tard”, apunta Barber, que afegeix que després de l’estiu hi haurà una reunió per posar en comú en quin punt està l’aplicació de les millores. D’altra banda, Joana Barber també ha expressat el desig que cada cop s’impliquin més municipis del parc natural en aquest procés.

TRANSPORT PÚBLIC IMOBILITAT
* Inventari del transport públic actual.
* Enquesta a la població local i els visitants sobre què els sembla i si utilitzarien el transport públic pel parc.
* Promoció d’un cicle de xerrades adreçades a la població local.
* Promoció de l’ús de vehicles elèctrics i instal·lació de punts de càrrega.

GESTIÓ DE L’AIGUA
* Disposar d’una xarxa d’estacions meteorològiques.
* Inventari de captacions d’aigua de l’àmbit de la reserva de la biosfera.
* Redacció d’un protocol o codi de bones pràctiques.
* Impulsar fonts alternatives d’abastament d’aigua.
* Inventari dels habitatges, instal·lacions i explotacions agrícoles que prevegi la càrrega de consum d’aigua i el sistema de depuració.

COMUNICACIÓ I IMATGE
* Inventari de la senyalització d’identificació dels municipis per tal d’afegir la senyalització de la reserva de la biosfera.
* Disposar d’una pàgina web específica.
* Redactar i aprovar un reglament de productes alimentaris per a la implantació de la marca.

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
* Realització d’estudis de sostenibilitat en projectes de nous desenvolupaments urbanístics i d’auditories energètiques d’edificis públics.
* Promoure la instal·lació d’equips autònoms d’energia solar fotovoltaica i solar tèrmica en cases aïllades.
* Donar suport a la producció de biomassa.
* Elaborar models d’ordenances i/o plecs de condicions tècniques per a l’adjudicació de projectes relacionats amb l’estalvi i l’eficiència energètica.
* Promoure campanyes de divulgació i sensibilització.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.