Els serveis d'emergències ja han hagut de rescatar una vintena de boletaires perduts

Interior difon consells per evitar riscos entre el col·lectiu repartint 20.000 tríptics i amenaça amb fer pagar els negligents

Això tot just ha començat, però les xifres de rescats són molt elevades si es comparen amb les dels darrers anys. L'any passat, per exemple, els serveis d'emergències van haver d'anar a buscar 66 boletaires i, el 2007, 14. Aquest any, ja en són 20. Per això, Interior ha engegat una campanya preventiva, que consisteix en la difusió d'una sèrie de consells bàsics per evitar tant com sigui possible que els boletaires es perdin o prenguin mal innecessàriament. Ho ha fet a través de 20.000 tríptics.

En concret, s'hi recomana deixar dit on es va i aquest és un punt molt important, tenint en compte que els boletaires guarden en secret els punts de recollida de bolets. Si més no, el que s'aconsella als tríptics és deixar dit a la zona en general on es va. A més, es demana que es dugui roba d'abric, aigua, menjar –com a mínim sucres o algun complex vitamínic–, un mòbil amb la bateria carregada, i que es consulti quin temps farà a la zona on van. Finalment, Interior demana als boletaires que facin tot el possible per no haver-se de quedar de nit al bosc, ja que és una situació que els pot angoixar molt així com als seus familiars. En tot cas, per si aquesta situació es produeix, per això se'ls demana que duguin abric i provisions.

Per altra banda, el Departament d'Interior ha recordat als boletaires que fer un ús abusiu o per negligència dels serveis d'emergències pot arribar a ser punitiu per a ells des del punt de vista econòmic. Si es demostra que s'ha perdut o fet mal a causa d'una negligència –no fer cas d'un senyal de perill, per exemple– o que s'han activat els serveis abusivament –per estar cansats, per exemple– se'ls cobrarà el servei. I això vol dir haver de pagar 30 euros l'hora del personal que intervé en el rescat, els 39 euros per hora dels vehicles que s'hi fan servir o, en el pitjor dels casos, els 2.200 euros que costa enlairar un helicòpter. Finalment, els responsables d'emergències han recordat que tothom qui realment tingui un problema pot activar els serveis que pertoquen amb una trucada al número 112. Aquest servei s'activa fins i tot quan no hi ha cobertura o des d'un telèfon sense targeta, en el pitjor dels casos.

Al Ripollès, Protecció Civil de Ripoll ha iniciat ja fa dies una campanya en la mateixa línia i que ha consistit en el repartiment de fullets amb consells.

Allau de boletaires

Tot i l'escassetat de bolets, hi ha hagut una allau de boletaires, sobretot pel pont de la Mercè. Els boscos de la comarca del Ripollès han estat els que han rebut un nombre més gran de caçadors de bolets. A aquesta allau de boletaires, cal afegir-hi el fet que els boscos estan en general força bruts de brossa vegetal i, en alguns punts, hi ha dificultats per passar a causa encara dels estralls de les nevades que van caure l'últim hivern. Aquests dos factors fan que els consells que ha difós Interior siguin bàsics per evitar problemes entre el col·lectiu de gent que va a caçar bolets i més si es té en compte que molts no són experts.

ELS CONSELLS

No gratar
No s'ha de fer servir cap eina per gratar el terra, ni per aixecar la fullaraca. En cas contrari, es pot matar el miceli i el bolet.
No tallar
No es poden tallar els bolets. S'han d'arrencar suaument. Això protegeix el miceli.
Collir els joves
Cal procurar no collir els bolets petits, ni els vells, tots dos de poc valor culinari. Els primers, perquè han de créixer i els segons, perquè asseguren la continuïtat de l'espècie.
Cistell de vímet
No es poden fer servir bosses de plàstic. Amb cistell, els bolets es conserven millor i s'escampen les espores.
Només els coneguts
Només cal collir els bolets coneguts o bé consultar un expert. Cal tenir cura a no fer servir proves casolanes.
Comportament cívic
Cal evitar els sorolls innecessaris i els crits per no alterar els costums dels animals. Cal no encendre foc i vigilar amb les cigarretes. I cal no deixar-hi deixalles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.