Vallès Oriental

Un nou consell impulsarà canvis a la DOP mongeta del ganxet

Les eleccions se celebraran aquest estiu, amb l’absència d’Asaja entre els candidats

La Denominació d’Origen Protegida Mongeta del Ganxet afronta una nova etapa amb l’elecció d’un nou consell regulador.

El teló de fons d’aquestes eleccions continua sent la controvèrsia pel desenvolupament d’aquesta DOP, amb notable presència de productors al Vallès Oriental. Aquesta controvèrsia es fa visible amb l’anunci que l’organització agrària Asaja no presentarà candidatura per tenir veu en el màxim organisme regulador de la Denominació d’Origen.

“La nostra posició ja està clarament expressada, la DOP s’ha de fer de nou”, assenyala la presidenta d’aquesta organització agrària, Rosa Pruna. Tot i que una de les responsabilitats del nou consell regulador serà introduir canvis en les condicions per acollir-se a la DOP, Asaja considera insuficient que s’introdueixin modificacions i apunta la necessitat que el procés arrenqui de nou. Asaja també considera que els productors han tingut poca veu en el desenvolupament de la DOP. “Haver posat com a nom de la DOP el que és una varietat suposa apropiar-se’n”, afegeix Pruna. Aquesta és una posició que també defensa una xarxa catalana dedicada a la conservació de varietats locals, com recorda la mateixa Rosa Pruna.

DIMISSIÓ DEL PRESDENT

Les eleccions es convoquen arran de la dimissió del que havia estat president del consell regulador des que la DOP va fer els primers passos, Ramon Casamada. No és, per tant, una elecció motivada per la necessitat, ja reconeguda, d’introduir canvis que permetin ampliar l’àmbit geogràfic de la DOP, fins ara restringit a les dues comarques del Vallès i alguns municipis del Maresme i de la Selva.

El període de presentació de candidatures acaba la setmana vinent, i representants de la Cooperativa Agrària del Vallès sí que tenen predisposició a presentar-s’hi, en representació dels elaboradors. “Un nou consell regulador tindrà legitimitat per continuar adaptant les normes de la denominació d’origen”, apunta el gerent de la cooperativa, Manel Cunill.

El responsable de la cooperativa, amb seu a les Franqueses, considera que hi ha algunes propostes de canvi que tenen justificació. En especial, es refereix al canvi de delimitació de la zona on es pot utilitzar la denominació d’origen. Però, tot i admetre que el desenvolupament de la DOP ha de millorar, Cunill considera que la protecció continua sent una bona eina per garantir la qualitat del producte i l’estabilitat dels preus i per evitar l’intrusisme. “En tot cas ha de ser una eina útil per als pagesos”, assenyala el responsable d’una cooperativa que fa un temps va condicionar un obrador per envasar mongetes amb el distintiu de qualitat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida