L'Institut de Puçol aposta per l'alumnat mediador
El Ministeri d'Educació concedix una subvenció de 30.000 € per a donar continuïtat al seu projecte “Xarxes per a conviure en positiu”, dins del programa PROMECE
El Programa per a la Millora de l'èxit Escolar (PROMECE) afavorix l'agrupació de centres de diferents comunitats autònomes amb la finalitat de desenvolupar projectes conjunts. Gràcies a esta iniciativa, l'IES de Puçol ha establit contactes amb instituts de Fuerteventura i Badajoz per a coordinar accions relacionades amb la convivència, el foment de pràctiques solidàries, la interculturalitat i la cooperació.
El contacte amb la resta d'instituts es desenvolupa a través de la plataforma virtual e-Twining, a més de les jornades de convivència entre alumnes i professors i de les trobades periòdiques dels coordinadors que gestionen el projecte.
Sens dubte, recolzar i possibilitar l'aprenentatge de tots els alumnes per a afavorir l'èxit escolar i plantejar noves formes de convivència i ajuda entre iguals és un dels objectius prioritaris entre tres centres allunyats geogràficament però units per un compromís comú.
L'avantatge de crear una agrupació d'estes característiques residix en la possibilitat de construir i compartir noves iniciatives i experiències, entre elles, la formació d'alumnes mediadors i cooperants, mètode basat en un sistema d'ajuda entre iguals que promou situacions d'aprenentatge on els alumnes s'escolten entre si, es preocupen uns pels altres i s'ajuden davant de situacions de confusió, dificultats acadèmiques i carències en les relacions entre companys. Este binomi nou alumne-alumne proporciona una major confiança i proximitat en les relacions.
El programa s'implementa a base de múltiples activitats en què es rep formació externa per part de professionals especialistes i es fa ús de les noves tecnologies aplicades a l'aula. Cal destacar que la formació es fa extensiva al professorat, ja que l'aprenentatge d'este col·lectiu és permanent.
L'establiment de projectes d'este tipus afavorix una contínua i intensiva cooperació i col·laboració entre els centres, així com la participació de tots els membres de la comunitat educativa: famílies, alumnat i professorat.
Al finalitzar el curs escolar i com a colofó a esta primera part del projecte PROMECE, els alumnes de l'equip de convivència han tingut ocasió de viatjar a Fuerteventura i a Barcelona; en la segona quinzena de juny, els professors es reuniran a Madrid per a coordinar les activitats de la resta del programa, que es prolongaran fins a desembre; i a l'octubre, Puçol rebrà els companys de Fuerteventura i Badajoz.