VI Festa del Trepat
La Conca fa brillar el trepat
Centenars de persones han desafiat la calor per tastar les propostes vinícoles a partir d'aquesta varietat de raïm autòcton de la Conca de Barberà
Les propostes culturals es mariden amb les degustacions i els tastos de vi
Barberà de la Conca va cloure ahir una altra edició de la Festa del Trepat, un cap de setmana durant el qual el municipi ha dedicat a promoure una varietat autòctona de vi de la Conca de Barberà, que cada vegada té més adeptes i més reconeixement.
No hi ha xifres oficials de visitants però sí que hi ha dades que constaten que han estat diversos els centenars de tastos que s'hi han ofert, la qual cosa confirma que la fira “ha tingut una assistència força superior a la de l'any passat”, explica Jordi Miró, president de l'Associació Festa del Trepat.
Aquest èxit es va constatar de manera especial dissabte al vespre quan la cita, afavorida per la moderació de les temperatures que han estat rigoroses sobre el territori, va fer que els carrers s'omplissin de visitats. “Totes les activitats que s'havien programat han estat plenes, i en alguns casos hem hagut d'augmentar-ne la capacitat per atendre'n la demanda”, ha remarcat Jordi Miró.
Durant tres dies els visitants de Barberà de la Conca han pogut tastar, en diversos baixos de les cases dels costeruts carrers de la vila, les propostes vinícoles que els oferien els cellers participants, que han estat acompanyades d'una oferta cultural i artística. Amb el nom de Vi+Art, les obres de creadors de diverses disciplines han decorat els espais que els cellers han ofert als visitants. A més han ofert la possibilitat de fer un tast de les seves creacions amb el trepat com a protagonista.
En total han estat 14 els cellers de la Conca de Barberà que hi han participat, a més d'un que hi ha estat present com a convidat, Heretat Segura Viudas. Tots han fet de la Festa del Trepat un aparador per a les seves creacions amb noms com Agrícola de Barberà, Carlania Celler, Celler Carles Andreu, Celler Rendé Masdeu, Cellers Domenys, Clos Montblanc, Clos de Peguera, Gatzaravins, Mas Foraster, Molí dels Capellans, Succés Vinícola, Vidbertus, Vinícola de Sarral i Vins de Pedra.
A part dels tastos de vins i caves, però, a la Festa del Trepat també hi ha hagut presentacions, recitals poètics i musicals, una mostra de creadors al castell, activitats infantils i visites guiades al celler modernista del municipi. I ha tingut dos perfils de visitants: el de dissabte, més avesat al tast; i el de diumenge, que s'ha mostrat més disposat a comprar els productes que ha pogut assaborir durant el cap de setmana.
Enguany, a més, la cita ha tingut una organització nova, ja que la recentment creada Associació Festa del Trepat ha pres el relleu a l'Ajuntament de Barberà de la Conca en el disseny i desenvolupament de l'esdeveniment. És una entitat que està formada per veïns i entitats del municipi, a més de cellers de la zona, i que d'ara en endavant assumiran la responsabilitat de posar en marxa més edicions. La d'enguany, segons Jordi Miró, s'ha pogut tancar amb un pressupost aproximat de 10.000 euros, la majoria provinents de les subvencions i dels patrocinis.
La iniciativa també té el suport de la DO Conca de Barberà, que s'afegeix a la promoció del trepat com a producte que es produeix bàsicament a aquesta comarca. Segons aquesta denominació d'origen, és “una varietat que dóna un caràcter únic a aquest territori”.