Tarragona obre vies de diàleg amb l'Estat per pagar els Jocs
El PP retreu a l'alcalde que culpi Madrid dels problemes de l'organització i li recorda que no hi ha cap compromís per a infraestructures
L'Ajuntament estudia liberalitzar la cerca de patrocinis pels pobres resultats
Tarragona intentarà construir nous ponts de diàleg amb el govern estatal per aconseguir posar fi als dubtes que envolten el finançament dels Jocs del Mediterrani del 2017 i que fins i tot en qüestionen la celebració. Després que diumenge passat, en una entrevista en aquest diari, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, anunciés que es replantejaria la celebració de l'esdeveniment esportiu si l'aportació de quinze milions de l'Estat no arribava aquest estiu, el regidor responsable dels Jocs i segon tinent d'alcalde, Javier Villamayor, es va mostrar ahir convençut que s'aconseguirà un acord. “Estem parlant d'uns Jocs que no sols beneficiaran Tarragona, sinó també tot l'Estat”, va destacar.
L'edil va anunciar que s'insistirà en el diàleg amb el govern estatal, amb “discreció” i buscant “si cal” noves vies, per tal que es materialitzi la partida amb què l'Ajuntament de Tarragona espera finançar un terç de les obres de l'Anella Mediterrània, el nou centre aquàtic i la reforma de l'estadi de futbol del Gimnàstic de Tarragona.
El PP carrega
Les paraules de Ballesteros, que posava per primer cop en dubte la celebració dels Jocs, han provocat dures crítiques de l'únic partit que actualment dóna totalment suport a l'organització de l'esdeveniment esportiu, el PP. “Els Jocs són una iniciativa de la ciutat i no es pot donar les culpes dels problemes a altres institucions”, va dir ahir el portaveu popular, Alejandro Fernández, que va recordar que no hi ha cap conveni per escrit en què Madrid es comprometi a finançar infraestructures. “Els beneficis fiscals atorgats ja podrien suposar uns ingressos de 40 milions, que, ben gestionats, servirien per pagar aquestes obres”, va destacar. Villamayor, per la seva banda, va recordar que el 2011 el govern presidit per José Luis Zapatero sí que va signar una carta d'aval de la candidatura en què es comprometia a assumir aquesta despesa.
L'enfrontament amb el PP torna a deixar en evidència el trencament del suport unànime amb què va començar a caminar la candidatura de Tarragona 2017, i que ara es troba amb dubtes per part de Ciutadans i ICV (que consideren l'aportació de l'Estat indispensable per tirar endavant l'esdeveniment), ERC (que vol fer una consulta ciutadana sobre aquest tema) i la CUP, que s'oposa a la seva celebració. El mateix Villamayor, de fet, va reconèixer que s'ha de treballar per reconstruir el consens.
Un altre maldecap
Amb tots aquests interrogants, a la candidatura se li suma ara també un altre maldecap per quadrar els comptes: el de la cerca de patrocinis, via per la qual l'organització espera poder finançar tota la despesa operativa, que se situa en els 30 milions. Avui s'acaba el primer dels terminis concedit a l'empresa que va ser escollida per concurs per buscar en exclusiva les marques col·laboradores, Octagon, i tot indica que es quedarà lluny de complir l'objectiu establert per contracte (14 milions d'euros), ja que ara mateix sols hi ha nou milions confirmats.
L'organització ha de decidir ara si opta per liberalitzar la cerca de patrocinadors, permetent per tant que altres companyies entrin també a buscar marques que vulguin donar suport a l'esdeveniment. Villamayor, però, es va mostrar convençut també que s'assolirà la xifra de 30 milions abans de finals del 2017, quan s'acaba el termini de beneficis fiscals fixat per l'Estat. “No preveiem retirar-nos dels Jocs”, va sentenciar.
LES FRASES
Renovació sense conflicte a les empreses municipals
Malgrat la situació de minoria històrica en què es troba el PSC al govern de l'Ajuntament de Tarragona (tan sols té el suport dels nou regidors socialistes en un ple format per 27 edils), ahir es va aprovar sense pràcticament cap conflicte la renovació dels consells d'administració de les sis empreses municipals de la ciutat.
Es tracta d'un pas previ per tal que al juliol es pugui fer la renovació també de l'Agrupació d'Empreses Municipals (AIE) de Tarragona, que centralitza algunes de les àrees de les diferents estructures municipals.
La renovació dels consells (que s'han adaptat a la nova fragmentació del ple municipal) i l'elecció dels nous presidents (els sis per a regidors socialistes) es van fer amb el suport de tots els grups excepte el PP, que es va abstenir en la votació dels nous presidents i vicepresidents “per criteri polític”.
La CUP, per la seva banda, va votar en contra de la renovació al capdavant d'Espimsa (empresa que gestiona els mercats municipals) ja que el seu grup no hi té representant, tot i que en la junta de portaveus que es va fer ahir hi va haver un compromís per intentar resoldre la situació.
Espimsa, de fet, és una de les empreses en què hi ha canvis en la presidència, que passa a mans d'Elvira Ferrando, regidora de Comerç i Mercats, i que haurà de gestionar la finalització de les obres del mercat Central. El nou edil d'Urbanisme, Josep Maria Milà, passa a encapçalar el Servei Municipal d'Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA). Per la seva banda, Javier Villamayor lidera l'Empresa de Desenvolupament Econòmic i la de Mitjans de Comunicació, i Begoña Floria, la d'Aparcaments i la de Transports.