Salut

Taules solidàries per la detecció precoç del càncer de còlon

El Rotary Olot-Garrotxa organitza un sopar per avui amb la col·laboració de la Fundació Oncolliga Girona i la participació de 400 comensals sensibilitzats amb la campanya

Per tal de no quedar enrere respecte del programa de la Generalitat de detecció del càncer a la comarca de la Garrotxa, el Rotary Olot ha organitzat, per aquest divendres, un sopar de taules solidaries amb la finalitat d'atendre el cost de la campanya de detecció precoç del càncer de còlon. I és que com que no hi ha recursos per poder fer i pagar simultàniament a tot el territori de Catalunya aquesta campanya, el club Rotary d'Olot, junt amb els altres clubs Rotary d'Osona i el Ripollès, es va comprometre a fer efectiva una important quantitat d'euros, que representa el 42% del seu cost. D'aquesta manera s'estan avançant a les seves respectives comarques les proves i els remeis per salvar vides d'una forma fàcil. D'altra banda, el Rotary no podia ni volia fer front tot sol a la feina i a la divulgació necessàries en una obra social d'aquesta magnitud. Perquè el programa es pugui portar a terme de la manera més àmplia possible, segons expliquen des del club Rotary, “cal motivar la societat, especialment les empreses i particulars que volen ajudar pagant per un sopar una quantitat superior al seu cost i que aquest diferencial permeti afrontar els compromisos assumits mitjançant un conveni subscrit amb CatSalut.” Sigui com sigui, aquesta organització formada per persones que conformen una aliança mundial des de 1905 amb la finalitat de donar un servei humanitari, en aquesta ocasió a través dels seus representants a la Garrotxa, és qui ha impulsat l'inici i desenvolupament de la campanya. I, amb l'ajuda de la Fundació Oncolliga Girona, crear i transmetre la sensibilitat necessària perquè unes quatre-centes persones es puguin afegir a la crida i reunir-se al voltant d'unes taules solidàries per a la detecció precoç del càncer de còlon.

Front comú

La Fundació Oncolliga Girona, la Lliga Catalana d'Ajuda al Malalt de Càncer, és una entitat de serveis que no depèn de subvencions, sinó que es val dels recursos que genera a partir de les activitats que organitza i també de col·laboracions amb altres entitats, com en aquest cas s'han trobat i coincidit amb el Rotary Club. Unes persones amb una predisposició encomiable per fer front comú en tasques de prevenció semblant als programes de prevenció que formen part del full de ruta i tarannà de l'Oncolliga. Per aquesta raó l'apropament aplegant-se a fer-ne difusió per sensibilitzar cap a la solidaritat participativa del sopar d'avui divendres al restaurant Ca l'Enric, estrella Michelin, a la Vall de Bianya, ha sigut fàcil d'aconseguir. I segons han fet palès ambdues parts, pot ser l'inici de noves i conjuntes col·laboracions. Rotary i Oncolliga conviden a unes taules solidàries per una bona causa. En aquest cas, encaminada a la detecció precoç del càncer de còlon i recte.

LA FRASE

Tot i la gravetat, el càncer de còlon és un tipus de càncer que, si es detecta en estat primari, té molt bon pronòstic i és fàcilment curable

LA XIFRA

42%
El programa CatSalut l'ha demanat a patrocinadors i col·laboradors per portar-lo a terme el 2015.

La importància del programa de prevenció i cribratge

Tot i que el càncer de còlon és la segona causa de mortalitat de la població, és un tipus de càncer que si es detecta en estat primari té molt bon pronòstic i és fàcilment curable, mentre que si es detecta en un estat avançat, és de molt difícil curació. D'això la insistència, davant la importància del programa de cribratge i la seva immediata implantació. El propòsit de la campanya és informar d'una detecció precoç i intentar que la majoria de la població a què va adreçada es faci la senzilla prova. “I que els casos que presentin un possible problema, siguin resolts a temps. Amb això, que sembla fàcil de dir, però és extremament important, salvem vides. Potser la nostra, la de familiars, la d'amics o coneguts. Tots hi estem implicats directament o indirectament”, explica Lluís Vilanova, del Rotary, club organitzador del sopar solidari per recaptar diners per tirar endavant el programa de prevenció. Argumenten que cal avançar en el temps la detecció; això s'aconsegueix, a més a més, de la informació adequada, amb la gratuïtat de tot el procés. Ni la prova, ni les anàlisis, ni les actuacions singulars quan es detecti un possible problema han de costar ni un cèntim als ciutadans. Unes de les comarques en què no estava previst portar a terme, a curt termini, el programa de detecció precoç d'aquest càncer, eren Osona, el Ripollès i la Garrotxa. El cribratge del càncer de còlon té com a població objectiu les persones de més de 50 anys i fins a 69, tant homes com dones. En una primera fase es descartaran moltes persones que ni tenen la malaltia ni són proclius a tenir-la en un futur. En una segona fase, el percentatge dels destinataris de les proves que són susceptibles de tenir la malaltia seran convocats als hospitals per poder practicar les proves pertinents per avaluar l'existència o no del càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.