La promotora de Muntanyans aposta altre cop per construir
Presenta un projecte que manté els 550 habitatges a Torredembarra
El govern obre un procés participatiu sobre la urbanització, suspesa perquè era en zona inundable
La promotora del pla parcial Muntanyans II, que va ser anul·lat el 2011 pels tribunals perquè afectava terrenys inundables, no renuncia al seu projecte i aposta per tornar a tramitar la urbanització al litoral de Torredembarra amb una sèrie de “correccions” que, a parer seu, eliminarien la inundabilitat que va fer aturar el projecte. La Societat de Gestió d'Actius Provinents de la Reestructuració Bancària (Sareb), que és la propietària dels terrenys després de la fallida de la promotora andalusa Vegas de Guadaira, va presentar a final de l'any passat un avanç del planejament per ressuscitar la tramitació del pla parcial que ara la Generalitat ha fet públic a través d'un procés participatiu per a entitats.
L'aposta del conegut com a “banc dolent” és mantenir el projecte inicial de 550 habitatges als terrenys situats a tocar de l'espai natural protegit de la platja de Muntanyans, amb una sèrie d'obres prèvies que resoldrien, a parer seu, el motiu de l'anul·lació del primer pla parcial. L'Ajuntament de Torredembarra va derivar el projecte al govern català, que ha iniciat un tràmit previ d'avaluació ambiental i està demanant a una sèrie d'entitats que donin també la seva opinió sobre el nou projecte de Muntanyans II abans de decidir si autoritza que se'n reprengui la tramitació.
Tres alternatives
L'avanç de planificació presentat per la Sareb, que ha estat elaborat per la consultora OUA Gestió del Territori i del Paisatge, planteja tres alternatives per resoldre l'escenari obert després que el Tribunal Suprem confirmés el 2014 la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declarava nul de ple dret el pla parcial. L'opció que el projecte considera més viable és mantenir el projecte de construcció de 550 habitatges en les dues parcel·les previstes en el pla anul·lat a tocar de l'N-340, però esquivar el factor de la inundabilitat a través d'una sèrie d'obres prèvies. “Es pot afirmar que, amb poques obres d'adequació, és factible tallar totalment el flux d'aigua”, sosté el projecte.
Entre aquestes actuacions, s'aposta per millorar connexions, amplades i llargades d'elements de drenatge, sobretot a l'entorn de la carretera, mentre que sosté que la zona situada a tocar de la via del tren, que es mantindria com a zona verda i susceptible d'incorporar-se a l'espai protegit de la platja de Muntanyans, ja efectua el drenatge necessari.
El projecte també planteja hipotèticament l'escenari desitjat pels ecologistes, que és la protecció de tots els terrenys i la seva restauració ambiental. La consultora contractada per la promotora, però, adverteix que això obriria una reclamació d'indemnització de la Sareb i, a més, que l'espai on està previst que es construeixin els 550 habitatges “no presenta valors ambientals o ecològics destacables”. Fins i tot planteja que a la zona urbanitzada entre el 2007 i el 2008 –abans el projecte no quedés aturat per la crisi– podrien aparèixer “espècies oportunistes” que hi restarien valor.
Reunió el dia 16
El 22 de juny passat, la Generalitat de Catalunya va obrir un procés de participació al qual està convidant entitats mediambientals i del territori perquè analitzin el projecte. Aquest procés és paral·lel a la preceptiva avaluació ambiental prèvia a una hipotètica nova tramitació.
L'Ajuntament, per la seva banda, està en espera d'una reunió amb el govern el dia 16 d'aquest mes per analitzar el projecte. “Està en una fase molt tècnica”, va assenyalar la regidora d'Urbanisme, Clara Solivella. Tot i que el govern local opta de moment per no pronunciar-se sobre el tema, l'edil sí que va recordar que hi ha una petició del fiscal per reobrir la investigació penal sobre la primera tramitació del pla, i que això podria condicionar les decisions.
LES DATES
La plataforma reclama la protecció dels terrenys
L'anul·lació del pla parcial Muntanyans II de Torredembarra es va produir com a conseqüència de la lluita judicial de la Plataforma Salvem els Muntanyans, que va recórrer al contenciós contra l'aprovació definitiva del pla parcial. El 2011, el TSJC va estimar parcialment el seu recurs, tombant el projecte urbanístic perquè la llei no permet construir en terrenys inundables, però va rebutjar que els terrenys passessin a ser protegits i abandonessin la qualitat d'urbanitzables.
Per l'entitat, però, el pas lògic que hauria de fer la Generalitat seria tancar la porta a cap urbanització de la zona. “S'haurien d'incloure tots els terrenys en l'espai d'interès natural”, va assenyalar el portaveu de la plataforma, Jordi Sánchez. Els membres de l'entitat que va encapçalar la lluita contra el projecte estan pendents d'una trobada per analitzar possibles accions a emprendre o, fins i tot, reprendre la lluita judicial si finalment el pla parcial es tornés a tramitar. La plataforma tampoc sap si participarà en el procés participatiu obert pel govern. “En qualsevol cas, tan sols ho farem per plantejar que volem la protecció total”, subratlla Sánchez.
A banda del contenciós obert per l'entitat, un dels seus membres, Silvestre Morros, va cursar una denúncia penal que va quedar arxivada però que el fiscal va demanar que es reobrís enguany.