ERC promourà que es faci un estudi sobre la qualitat “real” de l'aire a Tarragona
Considera que les dades que publica l'Idescat poden crear “confusió” en el cas de Tarragona
Troba injust que la població visqui “amb el dubte”
Cada cop són més les veus que reclamen un estudi sobre la qualitat de l'aire al polígon químic sud de Tarragona. Aquesta vegada, el regidor del grup municipal d'ERC-MES-MDC a l'Ajuntament de Tarragona Jordi Fortuny va manifestar que impulsaran l'elaboració d'un estudi sobre la qualitat “real” de l'aire. El regidor republicà considera que les dades que publica l'Idescat sobre l'Índex Català de la Qualitat de l'Aire (ICQA), l'indicador de la Generalitat que informa del nivell d'immissió de contaminants en una zona, pot crear “confusió” en el cas de Tarragona.
Segons l'Idescat, el valor mitjà anual de l'ICQA a Tarragona és el millor de Catalunya, amb valors en els últims cinc anys entorn dels 70 punts. Segons Fortuny, la causa d'això és que, a Tarragona, “l'Idescat publica la mitjana de les quatre estacions mesuradores –Parc de la Ciutat, Bonavista, Sant Salvador i Laboral– i no és comparable l'índex de la caseta del Parc de la Ciutat, situada al centre, que la de la Laboral, que queda lluny d'una concentració de trànsit”.
D'altra banda, Fortuny aclareix: “No és el mateix la mesura de les emissions que fan les empreses químiques que el nivell d'immissió dels contaminants que respirem nosaltres, ja que, en sortir a l'exterior, varia per molts factors.” Per tot plegat, ERC és partidària que la Generalitat promogui un estudi de la qualitat de l'aire similar al que va impulsar al nord la Plataforma Cel Net i que va ser dut a terme per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
El regidor republicà troba injust que la població visqui “amb el dubte”, tal com va passar arran de l'últim episodi de la fuita d'àcid nítric que va provocar un núvol tòxic a Bonavista. Fortuny sentencia: “Cal identificar els possibles orígens del problema i qui està treballant malament.”
LA FRASE
LA DATA
Les campanyes populars
Com a conseqüència de la fuita del 25 de maig passat a la planta de Nitricomax, diversos col·lectius ecologistes, socials i veïnals de Tarragona han engegat la campanya, encapçalada per Cel Net, Ara, el polígon sud. Saps què respires? L'objectiu és demanar als municipis del seu entorn –Tarragona, Vila-seca i la Canonja– que impulsin un estudi per analitzar la qualitat de l'aire de l'entorn de la indústria química. Una altra entitat, Mare Terra Fundació Mediterrània, ja ha recollit prop de 5.000 signatures en línia per demanar que es faci un estudi epidemiològic al Camp de Tarragona. La petició de l'ONG, publicada al portal Change.org, s'adreça a la Generalitat.