Activitats i tallers per conèixer els fòssils dels grans animals prehistòrics
Un estiu entre dinosaures
La iniciativa vol donar a conèixer l'extraordinari registre fòssil de les extingides bèsties prehistòriques de Catalunya
Els més petits podran extreure ossos del coll d'un exemplar de sauròpode
tots els dissabtes de juliol
i agost i per als petits s'explicaran contes
El Museu de la Conca Dellà, a Isona, al Pallars Jussà, i l'espai Dinosfera de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, han posat en marxa aquest estiu un ampli programa d'activitats per donar a conèixer l'extraordinari registre fòssil de dinosaures que hi ha a Catalunya i la feina que duen a terme els investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont en aquesta zona.
Les propostes inclouen xerrades, tallers, visites a excavacions i, fins i tot, la possibilitat de participar en tasques relacionades amb la recerca paleontològica de manera pràctica. Aquest juliol han començat ja la preparació del coll de dinosaure sauròpode de més de cinc metres de longitud que es va extreure del jaciment d'Orcau a finals de l'any passat.
Els infants extreuen ossos
El procés de treball entorn del coll de dinosaure sauròpode, consisteix a eliminar les més de quatre tones de terra que embolcallen els ossos per tal de poder extreure amb cura els ossos. Aquesta primera fase és oberta al públic que visiti el Museu de la Conca Dellà durant els mesos de juliol i agost i la primera quinzena de setembre. Per als més petits està previst que puguin participar en aquesta tasca sota la supervisió dels paleontòlegs.
L'activitat de restauració es pot dur a terme gràcies a la participació de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura i la Xarxa de Museus de Lleida, sota la direcció dels paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).
Al Museu de la Conca Dellà, a més, s'han organitzat visites guiades als jaciments paleontològics propers cada dimecres i dissabte. El 4 de juliol ja es va fer una visita guiada al jaciment dels Nerets, on estaran excavant els investigadors de l'ICP; i el 13 d'agost, s'impartirà la xerrada Què hi ha de cert a Jurassic World?. Per als més petits, s'explicaran contes sobre la ciutat romana d'Aeso, a Isona i sobre la fauna que hi havia a la zona fa milions d'anys, el 18 de juliol i el 22 d'agost.
D'altra banda, a l'Espai Dinosfera s'han organitzat visites guiades als jaciments de la zona durant tots els dissabtes dels mesos de juliol i d'agost. Per als petits s'explicaran contes en el mateix espai i a l'església romànica de Sant Climent de Coll de Nargó, els dies 24 de juliol i 13 d'agost.