Societat

Denuncien l'abocament de porcs morts a la Selva

Diversos veïns han fet extensives les queixes a l'alcalde, que s'ha compromès a moure fitxa en l'afer

La normativa fixa la retirada de les bèsties abans que afectin la higiene i la bioseguretat

Un grup de veïns de la Selva del Camp s'ha mobilitzat arran del que consideren un “abocament incontrolat” de porcs morts per una granja situada als afores del poble. Els fets, apunta un dels afectats, Josep Maria Guillemat, s'han anat produint els darrers mesos i ho han notat especialment amb l'arribada de l'estiu i la pujada dels termòmetres: “És una falta de respecte a la sanitat pública, l'acumulació d'animals morts propers a les cases.” Les principals molèsties que se'n deriven, expliquen, són les fortes olors per la descomposició dels animals però també pels mateixos purins.

La granja, de l'empresa Rovospa SL (amb seu a Agramunt), està envoltada per una desena de finques als termes municipals de la Selva i Perafort. Guillemat ha canalitzat les queixes i, fins i tot, va propiciar una reunió entre els veïns afectats i el recentment escollit alcalde de la Selva, Jordi Vinyals. En la trobada, els veïns van deixar constància de la problemàtica, a la qual s'afegeixen dues denúncies més. “Els propietaris de la granja fan passar camions amb excés de tonatge pels camins i la recollida dels porcs morts no es fa en condicions i, per tant, es posa en risc la salut pública i animal”, explica Guillemat.

De la reunió, l'alcalde va prendre el compromís d'analitzar els fets i demanar un estudi a fons per esclarir si s'està incomplint alguna normativa. D'altra banda, Vinyals va detallar que es posaria en contacte amb la propietària de les granges per tractar sobre l'afer. En acabar la trobada, l'alcalde va recórrer el perímetre de la granja per testimoniar els fets denunciats pels veïns.

Què en diu la normativa?

Els veïns han posat els fets en coneixement del Seprona (Servei de Protecció de la Natura) i del Departament d'Agricultura i Medi Ambient. La Generalitat ha confirmat a Reusdigital que no hi ha una normativa que determini un temps màxim de recollida dels animals morts, si bé s'estableix que s'ha de fer abans que afecti la higiene i bioseguretat de l'explotació; és a dir, els cadàvers no poden arribar a un estat avançat de descomposició i no han de causar molèsties d'olors. Habitualment, els ramaders disposen d'una assegurança que cobreix les despeses de recollida i gestió de baixes, i les empreses de recollida tenen rutes preestablertes, de manera que la recollida es fa amb freqüència. Agents rurals de la Selva han detallat que, cada divendres, un vehicle s'endú els animals morts acumulats dins el perímetre de la granja pels volts del migdia. La recollida es fa a través de camions, denuncien els veïns, de major tonatge per al qual està habilitat el camí.

On cal ubicar els porcs morts i en quines condicions han d'estar és, precisament, l'altre element de debat. I aquí la normativa és clara: els cadàvers s'han de mantenir en un contenidor hermètic i estanc, per tant, degudament tancat, i fora de la zona d'activitat ramadera, preferentment al perímetre de l'explotació per tal que el camió pugui recollir les baixes des de l'exterior i no hagi d'entrar dins de l'explotació. Per tant, els responsables de la granja estarien actuant correctament situant els porcs al perímetre de les naus, si bé els contenidors on es dipositen les bèsties són millorables pel que fa a l'hermetisme.

LA FRASE

És una falta de respecte per a la salut pública i per als veïns
Josep M. Guillemat
portaveu dels veïns afectats

LA XIFRA

25.000
litres de purins diaris es generen a les actuals instal·lacions de la granja, en espera d'una possible ampliació

LA DATA

06.07.15
primera reunió entre l'alcalde de la Selva i els veïns per trobar una solució al problema

Ampliació de la granja i qualitat de l'aigua

Segons ha pogut saber Reusdigital, l'empresa explotadora de la granja té prevista una ampliació de les seves instal·lacions a pocs metres de les actuals naus. La idea és recuperar unes antigues naus per incrementar l'explotació dels 5.000 porcs actuals fins als 8.000. La propietat ja té el permís d'Agricultura per tirar endavant el projecte i només queda pendent el vistiplau de la llicència que hauria d'expedir l'Ajuntament. Respecte a l'ampliació, Guillemat es mostra crític: “Un porc genera cinc litres de dejeccions diàries i, si ara ja fan 25.000 litres diaris de purins amb la càrrega de nitrògens, amoníacs i tot, imagina què faran 8.000 bèsties”.
Una situació “greu”, pel portaveu , ja que “es pot produir una contaminació de les aigües subterrànies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.