El Congrés aprova la reforma de la llei de l'avortament sense el consens total dels diputats del PP
La iniciativa rep el suport dels cinc diputats presents d'UDC, un de CDC i el de Foro Astúrias
El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dijous a la reforma de la llei de l'avortament gràcies a la majoria absoluta del Partit Popular però ho ha fet sense tenir el consens total dels seus diputats. La reforma, que obliga les noies de 16 i 17 anys a tenir el consentiment dels pares per avortar, també ha rebut el suport dels cinc diputats presents d'Unió Democràtica de Catalunya, d'un de Convergència i del de Foro Astúrias. La major part de l'oposició (PSOE, CDC, Esquerra Plural, PNB, UPyD, Amaiur, ERC i BNG) han rebutjat la iniciativa i han reclamat que es retiri en considerar-la “innecessària” i “electoralista”.
La reforma de la llei de l'avortament ha rebut aquest dijous 184 vots a favor, 136 en contra i quatre abstencions. Els vots favorables a la iniciativa han estat els de la major part dels diputats del Partit Popular (177), els dels diputats presents d'UDC (5), el de Foro Asturias (1) i d'un de CDC.
La diputada de Convergència Democràtica de Catalunya que ha votat a favor de la reforma ha estat Imma Riera, que ha fet ús de la llibertat de vot que el grup parlamentari atorga als seus membres en aquest tipus de qüestions.
Els diputats del Partit Popular que han trencat la disciplina de vot del grup parlamentari al conjunt de la norma han estat Antonio Gutiérrez, que ha votat en contra, Lourdes Méndez, Javier Puente i Eva Durán, que s'han abstingut. Un altre dels que inicialment va expressar el seu rebuig a la reforma, José Eugenio Azpiroz, ha votat finalment a favor.
La cambra baixa ha abordat aquest dijous el debat sobre la proposició de llei per a la reforma de la llei de l'avortament. Durant el debat, tots els grups que van presentar alguna esmena han tornat a defensar-les malgrat haver estat rebutjades prèviament en comissió.
UPN ha decidit retirar a última hora les esmenes que havia presentat inicialment després d'haver arribat a un acord amb el Partit Popular. Esmenes que plantejaven una restricció encara major a la plantejada pels populars.
Des del PP, la diputada Marta González ha dit que és “imprescindible” tornar a les mares i als pares “la capacitat de donar suport a les seves filles” en una situació com aquesta. Per a la portaveu del PSOE, Ángeles Álvarez, es tracta d'una reforma que condemna les joves a “una maternitat imposada o a un avortament insegur”.
El govern espanyol vol que la llei entri en vigor al setembre
Amb l'aprovació d'aquest dijous al Congrés, la reforma va ara cap al Senat en els mateixos termes en què es va presentar el passat més d'abril. La intenció del govern popular és no introduir cap modificació per evitar que hagi de tornar al Congrés per ser referendada i pugui entrar en vigor definitivament a finals de setembre amb la publicació al Butlletí Ofial de l'estat (BOE).