Societat

El tomàquet, protagonista de les taules del Maresme

Participen 42 productors de la comarca i 45 restaurants de 14 poblacions diferents en l'11a edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet, que enguany introdueix una fira festa d'estiu

El tomàquet comença el seu regnat a la cuina de moltes llars maresmenques, territori d'on són típics aquests fruits, especialment les varietats pometa i Montserrat, tant apreciats per la seva exquisidesa. Del 23 de juliol al 30 d'agost, el Maresme celebra l'onzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet, una proposta que va començar a Sant Vicenç de Montalt l'any 2005 i que amb l'estreta col·laboració del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme s'ha mantingut en la graella d'esdeveniments gastronòmics de la comarca. Els últims sis anys ha estat el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme qui ha mantingut les jornades, amb el suport del mateix gremi.

Per segon any consecutiu, doncs, Sant Vicenç de Montalt dóna el tret de sortida d'aquestes jornades d'estiu, en les quals enguany participen 42 productors del Maresme i 45 restaurants de 14 poblacions de la comarca. També es publiquen cinc receptes maridades sempre amb vins de la DO Alella, els vins del Maresme. La principal novetat que s'introdueix aquest any és la Fira Festa d'Estiu, que es farà el 25 de juliol a la tarda al parc de Can Boada de Sant Vicenç de Montalt. Hi haurà exposició i venda de tomàquets i tallers de cuina per a infants. Inicialment les jornades es van plantejar com a “jornades gastronòmiques del tomàquet ecològic i de les varietats antigues”, però de mica en mica es van generalitzar en el tomàquet del Maresme i en les seves diferents varietats. Les més conegudes són el tomàquet pometa i el Montserrat.

El Maresme manté una horta pròpia, un sector primari amb un pes específic del 3% sobre el PIB de la comarca. Al llarg de l'any el consorci col·labora amb el Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona en el foment del programa Productes de la Terra. Al Maresme els productes de proximitat i de km 0 fa més de vint anys que es fomenten mitjançant vuit jornades gastronòmiques que s'hi dediquen: els pèsols, les maduixes i el vi DO Alella a la primavera; el peix i el marisc i el tomàquet a l'estiu; el calamar i els bolets a la tardor, i les mongetes del ganxet a l'hivern. Ara mateix el turisme gastronòmic és un dels eixos que mouen l'acció promocional i de difusió del Consorci de Turisme del Maresme. S'edita, també, un opuscle per cada jornada gastronòmica que inclou els productors participants, les poblacions i els restaurants de cada població, receptes i visites turístiques recomanades. Informació diversa perquè tothom pugui passar un dia o un cap de setmana al Maresme gaudint dels valors patrimonials de cada vila i degustant plats elaborats amb productes de la zona. www.costadebarcelonamaresme.cat.

Últims dies per degustar peix i marisc del Maresme

Bacallà amb samfaina, rap amb crema de garota acompanyat de verdures a la planxa, musclos de roca, arròs caldós amb llamàntol, sandvitx de tonyina i fetge d'ànec fresc ‘grillé' sobre crema de cigrons... Per quart any consecutiu, el Maresme reivindica la seva tradició marinera en les Jornades Gastronòmiques del Peix i el Marisc, que fins al 26 de juliol ofereixen plats i menús mariners que donen valor a la qualitat dels productes que s'extreuen el mar. En l'edició 2015 hi participen 54 restaurants de 14 municipis: Arenys de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Dalt. Per a més informació, el Consorci de Turisme, conjuntament amb Productes de la Terra Maresme, ha editat un opuscle que recull els menús mariners que ofereixen els establiments participants, així com tota una sèrie de visites turístiques que es poden fer a cada municipi. També inclou cinc receptes, gentilesa de diferents restaurants participants, acompanyades d'una proposta de maridatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia