El juny de 2015 supera tots els rècords de temperatura mitjana a àmbit mundial
La calor al terra i als oceans de tot el planeta és la més elevada des que se'n tenen registres
Catalunya ha viscut un inici d'estiu càlid i tempestuós
El mes de juny passat va ser el més calorós de la història a àmbit mundial, segons dades de l'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA). Aquesta agència científica encarregada d'analitzar el clima a tot el planeta ha difós aquesta setmana un comunicat on explica que “la temperatura mitjana global a terra i a la superfície dels oceans el juny del 2015 va ser la més elevada per a aquest mes des que el registre va començar l'any 1880”.
Aquest màxim històric se suma als dels mesos de març i maig d'enguany, que també van ser els més calorosos mai registrats, i consolida els sis primers mesos del 2015 com la primera meitat d'any més càlida des que se'n té constància.
Les zones de la Terra que van batre rècords de calor aquest juny van ser l'oest dels Estats Units, el nord d'Amèrica del Sud, diverses regions del centre i l'oest d'Àfrica, i el sud-est asiàtic. Dins dels Estats Units, Califòrnia, Oregon, Washington, Idaho i Utah (tots ells a l'oest) van batre els seus propis rècords de calor per a un mes de juny.
En la mateixa línia, l'Agència Meteorològica del Japó també ha establert el juny del 2015 com el més càlid a tot el planeta. Concretament, la temperatura superficial mitjana global el juny del 2015 es va situar 0,41 graus per sobre de la mitjana entre els anys 1981 i 2010, i 0,76 graus per sobre de la mitjana del segle XX, cosa que el converteix en el juny amb més calor des que es van començar a recollir dades el 1891.
En el cas de Catalunya, el juny no ha estat un mes de rècords tot i que també s'han registrat valors per sobre de la mitjana. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha qualificat el juny català com un mes càlid i tempestuós.
Registres catalans
Moltes de les estacions que el Meteocat té a tot el territori han registrat temperatures mitjanes que superen de més de 3 graus la mitjana del període 1961-1990 per al mes de juny. És el cas, entre d'altres, de Tagamanent (Vallès Oriental), Navata (Alt Empordà), la Pobla de Segur (Pallars Jussà), la Quar (Berguedà), Oliana (Alt Urgell) o Barcelona, localitats on el juny ha estat un mes “molt càlid”.
Pel que fa a tempestes, un anticicló es va situar al centre d'Europa i va propiciar que les pertorbacions baixessin cap al sud del continent afectant de forma desigual el territori català. En zones costaneres del centre i el nord del país, el juny va ser “molt sec”, segons les dades del Meteocat. Tanmateix, el mes va ser “molt plujós” a la zona de l'Ebre, la desembocadura del Francolí i en punts de l'Alt Empordà.
Altres zones també han tingut fortes pluges de manera localitzada. En aquest sentit, és especialment destacable la tempesta que el 10 de juny va afectar la Garrotxa. A l'observatori d'Olot, es van acumular quantitats de pluja que des del Meteocat s'han qualificat d'“extraordinàries”: en només 30 minuts van caure 73,9 litres per metre quadrat, una quantitat excepcional que no s'havia registrat mai en només mitja hora. La xifra que li queda més a prop són els 65,1 litres que van caure el 28 de maig del 2014 a la localitat de Baldomar, a la Noguera.
Un home de 48 anys mor d'un cop de calor a Tortosa
Un home de 48 anys va morir dimarts passat a l'hospital de la Cinta de Tortosa, on havia ingressat el 14 de juliol víctima d'un cop de calor, amb malestar general i febre alta. La víctima, Juan José Caballé, treballava de conserge a l'estadi municipal i es desconeixen les circumstàncies en què va tenir el cop de calor. Es tracta de la primera mort d'aquestes característiques que es produeix a Catalunya a conseqüència de l'onada de calor, que aquesta setmana viu la seva tercera punta dins el mes de juliol.
Fins ara, les urgències dels grans hospitals del país havien notat un increment dels ingressos de persones grans amb diverses patologies agreujades per les condicions de les altes temperatures, però no s'havia registrat cap cas de cop de calor.
Des de l'Agència Pública de Salut s'han fet alertes aquests dies a tenir cura de les exposicions al sol i recomanacions d'hidratar-se a la població més sensible.