Salut

Cronologia

Salut desestima el gros de les al·legacions al consorci

El Departament nega que la seua creació desmantelli l'ICS

El procés de creació continuarà aturat fins que no hi hagi consens en el territori

En una reunió amb els diversos grups parlamentaris, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va lliurar ahir un informe en el qual es desestima una gran part de les al·legacions que es van presentar als estatuts del consorci sanitari, entre les quals destaquen les que va lliurar la Marea Blanca, avalades per més de 10.000 signatures ciutadanes.

Tanmateix, l'informe reflecteix algunes modificacions als estatuts, principalment en termes de participació.

Es manté la possibilitat, segons l'informe, que les activitats prestades ho siguin en règim de cobertura no pública, malgrat que hi afegeix que es prioritzaran les que tinguin cobertura i finançament públiques, suprimint referències explícites a la productivitat o rendibilitat.

L'informe modifica a l'alça la participació en els òrgans de gestió del SIS, amb la creació del Consell d'Usuaris, un òrgan de participació de la societat civil.

Segons Helena Motos, membre de la Marea Blanca, “l'informe continua sent confús i poc clarificador i segueix emparant-se en disposicions legals per decidir quina serà la cartera de prestacions”. Segons Motos, “la participació que demanem no pot ser a través del Consell de Salut, ja que és un òrgan merament consultiu”.

L'informe de Salut presenta una versió definitiva dels estatuts, però el procés de creació continuarà aturat, ja que no hi ha consens al territori.

Per la seua part, el delegat de Salut, Josep Pifarré, va remarcar que “en cap cas el consorci suposarà una privatització de la gestió de l'ens públic i, tal com queda palès en un dels punts, la gestió continuarà sent pública”. Va afegir que “s'ha ampliat la representativitat de l'àmbit territorial”. En aquest darrer aspecte, s'estableix que dels deu membres del consell de govern, que ha de ser elegit pel conseller de Salut, quatre hauran de ser proposats per l'Ajuntament de Lleida i el de Tremp. L'informe de Salut ja presenta, malgrat la seua paralització, una versió definitiva, i en el moment de la represa haurà de passar pel Parlament, però no serà necessari obrir un període d'informació pública.

LES FRASES

El Consorci no suposarà en cap cas una privatització de l'ens públic
Josep Pifarré
Delegat Salut
L'informe continua sent confús i poc clarificador també pel que fa a la participació
Helena Motos
Marea Blanca
2014
14.03
Neix la Marea Blanca
. Usuaris i treballadors de la sanitat pública s'uneixen contra la “privatització encoberta” que consideren que representaria posar en marca el consorci Sanitari de Ponent i Pirineus.
2014
08.04
Recollida de signatures.
La Marea Blanca inicia la recollida d'al·legacions contra el consorci Sistema Integral de Salut, instal·lant taules de recollida en diferents centres. La campanya recull més de 10.000 signatures.
2014
29.11
3.000 persones
es manifesten sota la pluja a la ciutat de Lleida en contra de la posada en marca del Consorci Sanitari. Entre els manifestants, hi havia persones d'arreu de Catalunya.
2015
19.03
El Parlament
demana al govern, amb l'únic vot en contra de CiU, que aturi el Consorci de Lleida. ICV-EUiA amenaça amb dur el conseller, Boi Ruiz, als tribunals si tira endavant el Consorci incomplint el mandat parlamentari.
2015
25.04
La Marea Blanca
lliura a la Delegació del Govern de Lleida 11.439 al·legacions contra el projecte d'estatuts, on es denuncia que el Consorci Sanitari vulnera el drets fonamentals dels usuaris de la sanitat pública.

Moció de la Marea Blanca a la Paeria

En el pròxim ple de la Paeria, el col·lectiu de la Marea Blanca serà la primera entitat civil que defensarà una moció. Instarà l'Ajuntament a defensar que qualsevol integració dels serveis sanitaris lleidatans s'aixopluguin en l'ICS i no sota l'emparament del consorci previst. La Marea Blanca –que es reunirà amb tots els grups amb representació a la Paeria abans del ple esmentat– també demana un increment dels recursos destinats a la salut al territori lleidatà i una millora en l'atenció al ciutadà.

Punts polèmics del consorci

Els aspectes pels quals l'aplicació del nou model sanitari està provocant moltes crítiques entre diferents forces polítiques, personal sanitari i bona part de la ciutadania és el perill potencial d'una privatització encoberta de la sanitat que obri l'entrada a capital no públic. A més, el consorci lleidatà serà la primera experiència que cristal·litza en una unificació formal entre institucions i, a més a més, en un àmbit territorial ampli. Cal tenir en compte que la fusió comportarà que convisqui personal amb diferents figures contractuals. A l'ICS hi predomina el personal estatutari, mentre que a GSS el personal és laboral. A més, la nova institució podria seguir una gestió de comptes convencional, amb guanys i pèrdues, i no una gestió pressupostària amb un control a priori. Les veus crítiques creuen que hi haurà una multiplicació de càrrecs i que el que caldria és, en comptes de crear una nova estructura, unificar-les totes sota el paraigua públic de l'ICS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia