Gràcia fa la festa més diürna
Els organitzadors dissenyen una programació per a tots els públics
Com l'any passat, es guarniran 18 carrers
Mercè Montalà donarà el tret de sortida el dia 14
els actes de dia
La festa major de Gràcia torna com cada estiu, a partir del dia 14 d'agost a la nit i fins al 21, i aquest any ho fa, segons els organitzadors, amb una programació “més diürna que nocturna” i també amb un èmfasi especial en el seu “caràcter popular”, com va destacar ahir la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, en la presentació del programa.
Segons els representants de la Fundació Festa Major de Gràcia, es vol que la festa sigui una mostra de “bona convivència i de tradició”. En el mateix sentit, el regidor del districte, Raimundo Viejo, va reivindicar el protagonisme dels veïns en la gestió de la festa, en la qual l'Ajuntament només està, va dir, “per acompanyar”.
Per tal de fomentar les activitats diürnes i reduir l'oferta de la franja nocturna, s'ha fixat un límit d'horaris per a totes les activitats lúdiques de tots els espais de festa. Així, el límit serà fins a les dues de la matinada els dies feiners i les vigílies de feiners, i fins a dos quarts de quatre els divendres i dissabtes. A les places, el límit serà fins a la una de la matinada cada dia, amb l'objectiu que l'activitat que s'hi faci no resti públic als carrers, els autèntics protagonistes de la festa. Les terrasses estaran obertes fins a les tres i fins a dos quarts de quatre els dies festius. Com és habitual, el metro oferirà servei ininterromput la nit del dissabte 15 al diumenge 16 d'agost.
El tret de sortida de la festa gracienca el donarà l'actriu i dobladora Mercè Montalà el 14 d'agost al vespre amb el pregó. A part dels carrers, les places de la Revolució, del Diamant, del Sol i de la Virreina repetiran com a centre d'activitats i concerts. La plaça del Diamant serà la del swing i a la del Sol es faran concerts de folk i hi haurà un dia dedicat a la rumba catalana, mentre que la plaça de la Revolució mostrarà les activitats dels ateneus de fabricació del barri.
Altres espais es consoliden amb una programació pensada per a tots els públics com ara el Punt Verd Tabuenca, destinat a la sensibilització ambiental, amb activitats adaptades per a infants amb pluridiscapacitat, i la Biblioteca de la Vila de Gràcia, amb un seguit d'activitats pensades per a totes les edats.
Així mateix, la plaça de les Dones del 36 serà l'escenari de diversos espectacles per a tota la família i es consolidarà així com un espai tradicional de la festa major del barri. S'hi oferiran concerts de tarda i de nit, i espectacles de teatre, dansa i acrobàcia.
Com a novetat dins de la programació, el Seguici Festiu de Sitges participarà en la cercavila de cultura popular d'aquest any. Un altre canvi destacat és la renovació del web i de l'aplicació per a mòbils de les festes, a través de la qual es podran votar els guanyadors del tradicional concurs de guarniment de balcons i portalades, que enguany arriba a la 17a edició i que a hores d'ara ja té una trentena de punts inscrits repartits per tot el barri.
Aquest any tornaran a ser divuit els carrers que es guarniran, una tradició que és, segons els organitzadors, “l'actiu principal d'una festa gairebé bicentenària”. El nombre de carrers es manté, segons han explicat, perquè s'hi afegeix el carrer del Perill, però es deixa de guarnir Camprodon. “La gent cada any intenta innovar” i “aportar més espectacularitat” als guarniments, va explicar la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia. Quant a la temàtica dels carrers engalanats, Verdi transportarà el passejant al Japó tradicional, Berga apostarà pel circ i Providència optarà per una decoració inspirada en les quatre estacions. Aquest any es tornaran a instal·lar codis QR als punts d'informació situats en totes les places i carrers guarnits per accedir al web de la Fundació Festa Major de Gràcia i a la programació de la festa a través dels smartphones. D'altra banda, s'ha millorat l'accessibilitat als espais de festa, tant pel que fa a les barreres arquitectòniques com a les de comunicació.
LES XIFRES
Torna la campanya ‘Respectem els guarniments'
clara ribas“El guarniment és l'element principal de la festa major de Gràcia, és el que hi dóna singularitat i el que la converteix en festa d'interès tradicional.” Així ho expliquen els responsables de la Fundació Festa Major de Gràcia, que aquest any continuaran amb la campanya Respectem els guarniments, que es va engegar l'any passat i amb la qual, mitjançant elements com ara ventalls, cartells i fullets en diversos idiomes, es vol sensibilitzar els visitants perquè tinguin cura de la decoració. A més, si estan interessats a endur-se alguna peça del guarniment, la podran demanar als responsables dels carrers i places i recollir-la el dia 22 d'agost. En la festa major d'aquest any, la campanya es reforçarà amb una difusió més àmplia del lema Respectem els guarniments, que estarà inscrit en 30.000 gots reutilitzables, barrets de palla i mocadors de coll.
D'altra banda, es repetirà el pla de seguretat d'itineraris recomanats i d'accés de sentit obligatori, que ja es va aplicar l'any passat. Per evitar les aglomeracions, només es podrà entrar per una banda del carrer. A més, es reforçarà la seguretat amb una segona corona d'accés als carrers a la part baixa de la Vila de Gràcia, de la qual s'encarregarà la Guàrdia Urbana en els moments de més afluència, per evitar taps en les zones de confluència entre carrers.
Finalment, s'ha tornat a elaborar un mapa de mobilitat, amb informació sobre transport públic, afectacions en el trànsit, zones d'aparcament i parades de Bicing.