Societat

Territori

Preservar la tòfona

Potenciant les tofoneres

El Lluçanès vol preservar les tofoneres silvestres

La manca de coneixements respecte al seu hàbitat i la seva gestió ha provocat pèrdues i que en baixés la producció

El Lluçanès vol preservar i fins i tot potenciar les tofoneres silvestres que existeixen al territori i que els últims anys han anat a menys. Per tal de donar eines especialment als propietaris forestals, es van celebrar unes jornades tècniques sobre el coneixement del món de la tòfona, un producte molt apreciat gastronòmicament.

“És un producte autòcton que els últims anys ha anat a menys; entre tots no hem sabut cuidar prou bé el territori”, afirma Josep Maria Giravent, president de l'Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès, que creu que les tòfones poden ser una oportunitat d'aprofitament dels boscos que cal tenir en compte. Segons Giravent, si es treballa correctament, la producció silvestre de tòfones pot ser una bona via per contribuir a la rendibilitat dels boscos.

La manca de coneixements respecte al seu hàbitat i la seva gestió ha provocat una pèrdua en el nombre de tofoneres i, en conseqüència, de la seva producció. “Les tofoneres silvestres són les grans oblidades”, afirma Laura Megias, tècnica del Servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, que assenyala que l'Associació de Propietaris Forestals té molt d'interès per tal de capgirar aquesta situació.

En la jornada, organitzada pel Departament d'Agricultura de la Generalitat i el Consorci del Lluçanès, es va parlar de la normativa i també es van donar eines per gestionar les finques i, així, protegir i millorar la salut de les tofoneres. Per exemple, es va posar de manifest que les tòfones prefereixen la terra esponjada que no pas el trepig.

Els últims anys el món de les tòfones ha anat a menys al Lluçanès i el pas del bestiar no és bo perquè fa que el terreny sigui més compacte. Per tant, s'aconsella allunyar les pastures de les tofoneres. I, en cas que s'actuï al bosc, és millor mantenir els roures i les alzines.

La jornada va tenir una part teòrica i una altra de més pràctica, al mas La Font, amb una demostració de recol·lecció inclosa. A cada una de les sessions hi van assistir una quarantena de persones. Hi va tenir un paper actiu l'Associació de Tofonaires d'Osona, que va parlar de la figura del tofonaire.

Les tòfones, també conegudes com a trufes, són un fong comestible molt preuat dins el sector culinari, especialment la tòfona blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.