Salut

La taxa de nadons prematurs al Josep Trueta voreja el 18%

La mitjana catalana se situa en el 7,5%, però a l'hospital és superior perquè concentra tota la demarcació

L'índex actual gairebé dobla les xifres de fa quinze anys

La taxa catalana de naixements de nadons amb prematuritat oscil·la entorn del 7,5%, però en el cas de l'hospital Josep Trueta de Girona supera el 16% des del 2008. L'any passat, un 17,75% dels nounats a l'hospital universitari van ser prematurs, i el director clínic del servei de Pediatria del centre, Lluís Mayol, ho atribueix al fet que hi centralitzen “la major part dels parts de prematurs a la demarcació i, especialment, els de pronòstic més complicat”. També atenen algunes desenes més de nounats prematurs a la demarcació traslladats amb ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) quan el part en un altre hospital no es pot aturar. Només les unitats dels hospitals barcelonins del Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu, que disposen d'especialistes en cirurgia cardíaca neonatal, estan un nivell per sobre de l'hospital Trueta.

El percentatge, tot i les oscil·lacions, tendeix a l'alça des del més del 10 per cent que es va registrar als anys 2001 i 2002. Mayol ho justifica pel retard de l'edat mitjana de les mares, que ho són per primer cop al voltant dels 32 anys; i pel fet que pels problemes de fertilitat moltes parelles recorren a tractaments de fecundació in vitro, que sovint deriven en parts múltiples de nadons més precoços i petits.

Al Trueta, el tractament dels nadons prematurs representa un dels elements de més complexitat. Dos terços dels atesos al llarg del 2013 van néixer abans de la setmana 32 de gestació, però el terç restant (27 nounats) havien nascut abans. Mayol explica que els nounats abans de les 32 setmanes es consideren grans prematurs, sovint amb un pes inferior al 1.500 grams.

Els prematurs extrems

Els casos més complicats, abans de la setmana 28 d'embaràs i amb un pes inferior al quilo, es qualifiquen de prematurs extrems. Tot i la “cursa d'obstacles” que suposa mantenir les condicions vitals dels nadons fora del ventre de la mare, Mayol destaca que han assolit un índex de supervivència que de cap al 85%. Hi ha situacions encara més extremes, com la de la Clàudia, una nena nascuda a les 25 setmanes amb tot just 500 grams de pes que ha hagut d'estar més de tres mesos a la unitat.

Com a norma, Mayol explica que no reben l'alta fins que no arriben als dos quilograms de pes. “Els nadons prematurs són molt sensibles a les infeccions bacterianes i presenten immaduresa de la majoria dels seus òrgans vitals”, hi afegeix el director clínic pediàtric. Pel que fa a l'equipament, les necessitats se centren en eines per controlar les constants vitals, i aviat adquiriran un nou sistema per monitorar l'activitat cerebral.

Un imprevist familiar

El naixement d'un nadó prematur suposa un veritable trasbals per als progenitors, ja que han d'aturar la seva rutina per passar setmanes a prop dels nounats. Per això, a prop de la unitat de cures intensives (UCI) neonatals, han consolidat una petita zona d'estada per als pares que hi fan vida durant el període.

LES XIFRES

17,75
per cent
dels nounats a l'hospital Josep Trueta de Girona l'any passat són els que es poden considerar prematurs.
7,5
per cent
és la mitjana catalana de nadons prematurs, una estadística semblant a la de la resta de la Unió Europea.

Creen una associació de suport a les famílies

Fa pocs mesos que s'ha constituït l'associació Prematurs Girona, seguint el model de les que ja funcionen al voltant d'hospitals com ara el Vall d'Hebron. L'objectiu, explica el president, Sebastián Mateo, és vetllar per la qualitat del servei i servir de suport a les famílies que afronten el tràngol d'un part prematur. Mateo explica que ja tenen 450 seguidors al Facebook i un grup telefònic amb una quarantena de mares, tot i que de moment no aspiren a créixer en nombre de socis perquè es tracta d'una qüestió que habitualment només implica les famílies que es troben en la situació. Per ara, ofereixen consells i informació. Però també han engegat una petita borsa de material –com per exemple bressols, cotxets o equipament per als nadons– adreçat a les famílies que ho necessitin. “Per a moltes famílies, el naixement d'un nadó o diversos prematurs, en els parts múltiples, és un maldecap econòmic que les fa descapitalitzar.” Els progenitors han d'aparcar la feina, desplaçar-se diàriament fins a l'hospital o cercar cangurs perquè tinguin cura dels fills més grans mentre dura l'estada del nounat a l'hospital.

Paral·lelament, també reivindiquen la millora de l'atenció al Trueta, on voldrien boxs individualitzats per als nadons de l'UCI, i han criticat la baixa d'una cirurgiana pediàtrica destinada al Trueta en els últims mesos. A l'hospital garanteixen que l'atenció està assegurada i que la plaça era provisional, però per Mateo, “la pèrdua d'hores d'una professional implica empitjorar el servei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]