Societat

Aliances a Ponent per atraure turisme israelià amb diners

Lleida s'afegeix a les ofertes culturals i històriques de Tàrrega i el Pirineu per atraure els visitants israelians

La recuperació del barri jueu de la Cuirassa de Lleida té un vessant afegit al de dignificar el patrimoni històric de la ciutat, i és el de crear un nova oferta turística que porti cap a Lleida més visitants.

I si aquests poden ser israelians, millor, ja que es tracta d'un visitant amb un alt poder adquisitiu i que en el seu lleure també busca aquest turisme històric i de recerca de les arrels de la seva religió arreu del món.

D'aquesta manera, l'alcalde accidental, Joan Gómez, va manifestar ahir que “turísticament el centre històric de Lleida pot ser encara més interessant amb aquesta recuperació del barri jueu”. I hi va afegir que la presència de la comunitat jueva té el valor afegit que durant segles va conviure sense cap mena de problema amb musulmans i cristians.

Per això, Gómez va dir que la ruta històrica pels vestigis jueus de Lleida es podria combinar amb altres ofertes de les terres de Lleida, com són les del call de Tàrrega i, sobretot, les rutes Perseguits i salvats del Pirineu que promou la Diputació de Lleida, que recorden els passos que els jueus van recórrer pel Pirineu fugint dels nazis.

L'alcalde accidental va parlar d'aliances i sinergies que afavoreixin l'atracció de visitants.

Tàrrega ha fet un gran esforç en els darrers anys per recuperar aquest patrimoni, ja que, com Lleida, va ser una comunitat important al segle XIV.

Es va afavorir la presència d'una important comunitat jueva protegida per l'autoritat reial que va consolidar el gremi d'argenters. L'any 1348 va arribar la pesta i van morir molts targarins, els familiars dels quals en van culpar els jueus. Llavors, el 1349 van assaltar el call i van morir més de 300 jueus en mans dels targarins. El rei, en assabentar-se del que passava, va dictar càstigs contra es targarins i va reconstruir una nova sinagoga per als jueus. El Museu Comarcal de l'Urgell, a Tàrrega, exposa una bona mostra del llegat dels jueus.

L'oferta estel·lar són les rutes de Perseguits i salvats, de la Diputació. El projecte ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d'evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. A més, hi ha un acord amb la companyia aèria Arkia per portar turistes israelians cada hivern al Pirineu de Lleida.

Uns 300.000 israelians visiten cada any Catalunya, dels quals uns 5.000 van a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia