Societat
Primera Trobada de Campaners del Maresme
El fet campaner a Teià
El municipi maresmenc organitza diumenge que ve la primera reunió del gremi encarregat de tocar les campanes de la comarca
La intenció és també donar a conèixer aquesta pràctica ancestral, que s'està perdent
Això és degut a l'automatització dels tocs i a la falta de relleu generacional per repicar-les manualment
El món campaner de la comarca, i tots aquells que en vulguin saber més, té una cita ineludible aquest diumenge a Teià, en el que serà la primera edició de la Trobada de Campaners del Maresme. Ideada i organitzada per la Comissió de Campaners de la parròquia de Sant Martí de Teià, aquesta iniciativa va sorgir l'any passat, arran de la reforma del campanar i del cinquantè aniversari de la recuperació de les quatre campanes velles i el muntatge de dues de noves.
“Creiem que hi ha la necessitat de donar a conèixer una pràctica desconeguda per gran part del públic”, explicava Joan Tarradas, un dels membres de la Comissió de Campaners de Sant Martí de Teià. Dit i fet. A partir d'aquí, la colla de campaners teianencs va posar fil a l'agulla per intentar contactar amb els seus homòlegs comarcals i poder comentar experiències, intercanviar històries i tocs del món campaner a escala comarcal. “La intenció era aplegar tota la comarca des del riu Besòs fins al Tordera, però per desgràcia hem pogut comprovar que hi ha molts llocs on la figura del campaner s'ha perdut”, admetia Tarradas. L'automatització dels tocs de les campanes, el desconeixement d'aquest món per una gran part de la població o, senzillament, la falta d'un relleu generacional han fet constatar aquesta realitat. Amb tot, aquestes circumstàncies no els van fer desistir i per diumenge està previst que es reuneixin a Teià alguns representants de colles maresmenques que avui dia encara repiquen de manera manual les campanes del seu municipi.
Mataró, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils i, evidentment, Teià seran els municipis que aportaran un representant dels seus respectius grups de campaners a la diada. A més, la jornada de diumenge es vol que serveixi per donar a conèixer tant els tocs propis dels campaners amfitrions com els que es fan als municipis participants. Per això, durant tot el matí de diumenge tothom qui ho vulgui podrà escoltar de primera mà el repic de les campanes de Teià. A més, està previst que es vagin comentant i explicant les peculiaritats dels diferents tocs al públic assistent. “És important que la gent sàpiga que no tots els tocs són de caire religiós i que pugui conèixer les diferències que hi ha”, comentava Tarradas, que va recordar que les campanes de Teià també havien repicat, entre d'altres, per a alguna edició de La Marató de TV3. Una missa i el dinar de germanor també formaran part de la diada.
Teixir complicitats
Un altre dels objectius que es persegueixen amb aquesta trobada de campaners és poder “teixir complicitats” entre el sector. “Volem que els campaners de les diferents parròquies no estiguin sols, que se sentin acompanyats formant part d'un conjunt”, va manifestar el campaner teianenc. Precisament, per tal d'enfortir aquests vincles entre el gremi, la intenció de la Comissió de Campaners de Teià és que les properes trobades a escala comarcal tinguin un caràcter itinerant i es puguin fer a d'altres poblacions.
D'altra banda, i per tal de donar a conèixer aquest patrimoni, els campaners de Teià organitzen cada segon diumenge de mes visites guiades al campanar aprofitant que està restaurat. S'hi explica la història de les campanes i el procés de reforma de l'indret. Per tant, aquesta és una ocasió immillorable per conèixer de primera mà la Martina, la Maria Assumpta, la Jordina, la Cisa, la Josepa i la Jacoba. D'aquestes sis, només en toquen quatre, ja que les altres dues no estan en condicions acústiques per fer-ho. A aquestes, però, se'ls ha de sumar la Primitiva i la Joaquima, que, de manera automàtica, són les encarregades de marcar els quarts i les hores a tots els teianencs.