JEAN VILA
BATLLE DE CABESTANY
«Fem un esforç important per la cultura per a tots, jovent, mainada i gent gran, que la cultura no sigui cara»
Del 8 al 18 d'octubre, Cabestany organitza la segona edició de les Diades Catalanes
– Aquest cap de setmana comencen les Diades Catalanes de Cabestany, cada vegada tenen més èxit?
– «Sí, de fet només fa dos anys que s'organitzen, però a cada edició hi ha més gent. Enguany tindran lloc del 8 al 18 d'octubre amb representacions de la cultura popular com són les sardanes o, encara, els castells. És organitzat pel cantant que viu a Cabestany Albert Bueno.»
– Què explica que el municipi de Cabestany sigui tan dinàmic culturalment?
– «Es tracta d'una voluntat municipal. La cultura és tan necessària per al cap com ho és l'esport per al cos. Des de sempre ha sigut per a mi una prioritat, fa 32 anys que sóc batlle. Fem un esforç important per la cultura per a tots, és a dir de cara al jovent, a la mainada, a la gent gran, que la cultura no sigui cara.»
– Un dels èxits més grans de l'equip municipal és el Centre Cultural?
– «Sí, l'objectiu amb aquest centre era de posar en un mateix lloc tot el que es proposava a Cabestany. És un espai ja gran, però com més gran i més coses es fan més hi ha demanda per part de la població. És molt positiu.»
– Com era el poble fa trenta anys, quan va ser elegit per primera vegada batlle, i com ha evolucionat?
– «Hi havia 3.500 habitants i avui en dia n'hi ha 10.000, tot i que no és només una qüestió de nombre d'habitants. Hem aportat a la vila tot el que és cultural, esportiu, en aquell moment tampoc hi havia política social. Hem fet venir moltes empreses, per exemple actualment tenim el centre mèdic més important de la regió, Medipole. Al costat també hi ha el Mas Guérido, amb 300 empreses instal·lades. Tot això permet desenvolupar econòmicament el municipi. Malgrat que ara el govern voldria suprimir aquesta zona industrial. Estem esperant quines decisions es prenen des del govern. El problema és que si perdem això, per poder mantenir el nivell de vida del municipi hauríem d'augmentar els impostos i, evidentment, això no ho volem. Normalment abans de final d'aquest any en sabrem una mica més».
– Aquests dies en alguns municipis de l'Estat francès s'han realitzat unes consultes per saber el que pensa la població de la privatització de la Poste, Cabestany és un dels tres pobles de Catalunya Nord on s'ha organitzat, com ha anat?
– «Molt bé. Durant una setmana i fins dissabte passat, el 3 d'octubre, vam instal·lar una urna davant de l'ajuntament on la gent venia a expressar-se sobre el possible canvi d'estatut de la Poste. A més, davant de la Poste també hi havia una urna posada en plaça per als sindicats. En total a Cabestany hi han participat unes 800 persones. Pel que fa al resultat, el 90% dels vots són en contra de la privatització de la Poste.»
– Penseu que aquest tipus de consultes pot ser interessant per saber el que pensa la gent?
– «Sí. Nosaltres ho fem regularment. En aquest cas era una consulta al nivell estatal per demanar a l'Estat d'organitzar un referèndum oficial que de moment refusa el govern. Pel que fa al poble de Cabestany, tenim un butlletí municipal en el qual deixem que la gent faci propostes. Cal saber el que pensa la gent i fer el que demanen o explicar per què no es pot fer, si és el cas. Això és la democràcia participativa.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.