Societat

La Crònica

L'‘attrezzo' medieval de Besalú

Ramonlluc de Selvanyola és un titellaire medieval que ahir i abans-d'ahir es passejava pels carrers del nucli històric de Besalú carregat amb un cistell de vímet de grans dimensions i una vara ornamentada amb roba per plantar-se on hi havia públic i explicar la història d'Ermelinda i Cristany. Als més petits, però, els feia un cert respecte acostar-s'hi fins que no en coneixien les intencions. De fet, a molts dels no tan petits també els feia cosa topar-se amb segons quin personatge tot i tenir clar que es tractava de caracteritzacions. Els més inquietants es trobaven al carrer dels Atrapats.

I, de fet, tot això diu molt a favor de les propostes i de l'ambientació del Besalú Medieval. Els visitants-espectadors no només aparquen a la rodalia del centre el vehicle amb el qual s'han desplaçat fins al poble garrotxí, sinó que hi deixen qualsevol referent contemporani o bé només el conserven fins al moment de pagar l'entrada a besaluencs amb roba medieval. Aquest any, a més, encara ha contribuït més a crear aquesta ambientació la participació de molts dels comerços, que han ornamentat els aparadors per a l'ocasió. Per fomentar-ho, hi ha hagut un concurs.

A Besalú, doncs, es respirava medievalisme en cada racó del nucli històric. De fet, tota aquesta zona ja té durant la resta de dies de l'any un inequívoc aire medieval. No en va és una de les joies catalanes de l'època. Amb el Besalú Medieval, no obstant això, els visitants se submergeixen de ple en aquest món i reculen uns quants segles enrere. Hi ha molts moments i racons on es respira d'una manera especialment intensa aquest ambient medieval. El més estel·lar, però, és sense cap mena de dubte, el torneig de cavallers i cavalls. Tot hi juga a favor. L'escenari és immillorable, perquè és la llera del riu Fluvià i el teló de fons és el magnífic pont medieval –fa pensar en la popular joguina dels anys 60 i 70 del segle passat de l'Exin Castillos–. I l'activitat en sí s'associa a una de les imatges més emblemàtiques de l'època medieval –qui no ha llegit Ivanhoe, de Walter Scott, o no ha també llegit o vist pel·lícules sobre el rei Artús i els cavallers de la taula rodona.

Aquest torneig i la majoria de les recreacions teatrals del Besalú Medieval van a càrrec de la companyia Excalibur, un referent clar en aquest camp. Els personatges d'Excalibur estan excel·lentment caracteritzats i les trames teatrals enganxen: dos bàndols de cavallers, el dels bons i el dels dolents, i, és clar, aquests últims són molt dolents, tant, que s'encaren amb el públic, que els xiula i els escridassa. I si no que ho diguin els espectadors que han abarrotat la llera i tot el pont medieval per disfrutar de les seves propostes i que van xalar.

Tot l'attrezzo medieval no deixa de ser un esquer, el qual té el doble objectiu de fer venir gent de fora al poble i de donar a conèixer d'una manera amable i pedagògica el patrimoni històric i monumental de l'època del comtat medieval i del call jueu. Les més de cent propostes programades per l'Ajuntament són un bon exemple d'aquesta voluntat: tallers, visites guiades, espectacles de carrer, abanderats italians, sopar medieval amb ambientació, actuacions musicals... Anit, els carrers van recobrar la normalitat. Besalú, però, conserva l'aire medieval tot l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ