Catalunya només té disset peticions d'escola en castellà
Augmenta aquest curs, per segon any consecutiu, el nombre de mestres per atendre l'increment d'alumnes
Ensenyament destina 1,2 milions d'euros més que el 2014/2015 a beques menjador
La guerra de xifres del curs passat entre el govern català i l'espanyol sobre el nombre de pares que sol·liciten l'ajut de 6.000 euros per escolaritzar els seus fills en castellà en un centre privat a Catalunya comença a aclarir-se després de la reunió que van mantenir dimecres responsables del Departament d'Ensenyament i del Ministeri d'Educació dirigit ara per Íñigo Méndez de Vigo. Segons la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el ministeri els ha comunicat 17 sol·licituds de les 92 que diuen haver rebut des del curs passat. Es tracta, però, d'unes peticions que, segons la consellera, “no compleixen les condicions” estipulades en el decret de la llei Wert per ser ateses.
Rigau va explicar que amb el nou ministre han acordat estudiar conjuntament, una per una, totes les demandes, la majoria de les quals seran un “frau de llei”, segons la consellera, que sospita que alguns pares volen aprofitar el decret per dur els fills de franc a un centre privat.
En tot cas, malgrat la disposició del ministeri a col·laborar en aquest assumpte, Rigau va recordar que el govern va recórrer contra el decret sobre llengües de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) i no té constància que ningú hagi cobrat els 6.000 euros per aquest concepte, ni que l'Estat els hagi restat en les transferències a la Generalitat.
Rigau va donar aquestes dades en la presentació del nou curs escolar, el segon consecutiu en què el govern ha incrementat la dotació de mestres després d'anys de dures retallades. Pel curs 2015/16, Ensenyament contractarà 790 dotacions de docents més que l'any passat per atendre 1.560.468 alumnes, 12.796 més que el curs passat a causa de l'augment demogràfic en els cursos alts de primària i a secundària, un augment que els sindicats veuen del tot insuficient.
La relaxació de la contenció en el pressupost, que aquest any ha passat dels 4.147 milions d'euros del curs passat als 4.433 actuals, ha permès a Ensenyament augmentar les partides destinades a aspectes com ara el combat contra la pobresa infantil i l'escola inclusiva. Així, el govern preveu un augment de 360 professionals entre els 56 tècnics d'educació infantil (TEI), els 93 tècnics d'integració social (TIS) i els 211 educadors per a les unitats de suport a l'educació especial (USEE).
Pel que fa a les beques menjador, pel curs 2015/2016, hi ha prevista una partida de 48 milions d'euros (1,2 més que l'any passat) per atendre uns 80.000 alumnes de primària i secundària.
LES XIFRES
Historial acadèmic informatitzat
Ensenyament posarà en marxa un registre informàtic de dades que permetrà veure a l'alumne tot el seu historial acadèmic en detall i demanar les certificacions des del seu centre territorial més proper.
Infants de zero a tres anys en escoles rurals
Diverses escoles rurals de les Terres de l'Ebre i de Lleida incorporaran el curs vinent nens de zero a tres anys en una prova pilot per evitar que els infants acabin fent tota l'escolarització fora del poble.
Rigau avala els nous llibres de text
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va avalar ahir els nous llibres de text que les editorials han publicat per adaptar-se a la Lomqe. Rigau diu que el material respecta el currículum del departament.
Beques menjador també a les llars d'infants
El govern va anunciar una partida de 2.996.303 euros en beques menjador per a alumnes de llars d'infants. Rigau va afirmar que no vol que cap infant deixi d'anar a la llar per la despesa del menjador.
Màster per reforçar l'anglès i les matemàtiques
El curs vinent es posarà en marxa un màster per millorar el nivell de matemàtiques i d'anglès dels mestres d'educació infantil i de primària. Per al màster, gratuït, hi ha cinquanta places.