Mor Guerricabeitia, un dels grans mecenes de l'art contemporani
L'empresari va donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València
Va fundar junt amb el seu germà José, “Ruedo Ibérico”
L'empresari, col·leccionista i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia ha mort al seu domicili de València. La capella ardent s'instal·larà hui dimarts a La Nau, a la capella de la Universitat de València, entre les 17 i les 21 hores (i demà de 8 a 11). A les 19 hores de hui, la institució li retrà un homenatge a La Nau. Martínez Guerricabeitia donà a la Universitat una important col·lecció d'art contemporani. El funeral serà demà dimecres, a les 13 hores, al cementeri general de València.
Jesús Amor Martínez Guerricabeitia va nàixer a la localitat valenciana del Villar en 1922. Empresari, col·leccionista i mecenes, va rebre una primera educació del seu pare, miner anarcosindicalista culte, que li va transmetre la curiositat intel·lectual que l'acompanyà al llarg de tota la vida.
Jesús Martínez Guerricabeitia pertany a aquella generació marcada ineludiblement per la guerra i el caràcter repressiu del règim franquista que va portar el seu germà José i a ell a fundar la mítica editorial Ruedo Ibérico. Va patir la presó junt amb la seua família, a causa de les seues conviccions llibertàries. Una estada a la presó traumàtica, però que va contribuir a part de la seua formació: allí va rebre classes de professors represaliats i va millorar els seus coneixements d'anglés. Les últimes classes que rebria, perquè de la presó va eixir convertit prematurament en un adult abocat a forjar-se a si mateix, sense possibilitat de continuar estudiant.
A causa de la Guerra Civil i la dura repressió franquista posterior que va patir tota la família va obrir-se camí en el comerç de pells, fins que en 1951 van emigrar a Colòmbia, on es va dedicar al comerç internacional. Tornà a València en 1965, i es va establir en el negoci de l'exportació de calçat alacantí als EUA. A partir d'ací desenvolupà la seua inclinació col·leccionista a més de col·laborar amb diverses forces cíviques.
Fruit d'aquesta tasca com a col·leccionista, va donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València. En reconeixement a aquests mecenatges, ha estat distingit per la Universitat de València (1997), l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (1998), la Facultat de Belles Arts (1999), el Consell Valencià de Cultura (2008), l'Ajuntament de València (2010) i el diari Levante-EMV (2013).
Tenacitat i optimisme
José Martín, biògraf de Jesús Martínez Guerricabeitia, el descriu com “una persona de trets admirables per la sorprenent recuperació del colp que va suposar per a ell i per a la seua família el final de la guerra, per la seua capacitat de refer-se després d'eixir de la presó, les ganes de superar-se i de lluitar per una vida millor”. En la seua biografia, editada el 2013, per la Universitat de València (dins de la col·lecció Paranimf) i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Biblioteca Valenciana, va deixar palés que Martínez Guerricabeitia ha sigut una persona “que ha sabut lluitar amb tenacitat i optimisme per a sobreposar-se a les dificultats fins a millorar el seu estatus i poder tornar a Espanya, on va fer realitat el seu amor pels llibres, amb la construcció d'una àmplia biblioteca, i per l'art, amb una exquisida col·lecció de pintura de temàtica social”.