Els pares de Balaguer retiren la petició de més castellà
Segons la família, no se'ls havia assessorat de les conseqüències que la demanda tindria per a la resta d'alumnes
El centre farà repàs de matemàtiques fins que no sigui retirada la interlocutòria
Avui, s'inicia el curs escolar als centres de tota la demarcació. En relació amb aquest fet, la família de Balaguer que volia més hores de castellà a l'escola Gaspar de Portolà ha iniciat els tràmits per retirar la petició, autoritzada per una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), segons va explicar el director dels serveis territorials de la zona als pares i l'AMPA del centre. Els motius que hauria donat la família és que l'assessor extern que els havia dit que tenien dret a la mesura no els havia explicat les conseqüències per als altres alumnes.
L'associació de pares i mares d'alumnes de l'escola Gaspar de Portolà tenia previstes noves mesures avui, coincidint amb el començament de curs, però les han anul·lada per l'anunci del director dels serveis territorials.
Amb tot, tant l'AMPA com els responsables del centre són conscients que la interlocutòria dictada pel TSJC encara estarà en vigor avui, de manera que s'ha acordat que la classe afectada farà repàs del curs passat de matemàtiques per no haver de començar temari en castellà.
S'espera que la interlocutòria es retiri en qüestió de dies, però en cas contrari el centre i l'AMPA tornarien a plantejar la qüestió per veure com es pot seguir el curs amb normalitat sense haver d'incrementar les hores de castellà.
Com ja va informar aquest diari, més de mig miler de persones es van concentrar, dilluns passat a la tarda, al davant de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer per protestar contra la decisió del TSJC d'augmentar el nombre d'hores de castellà. La decisió afectaria una cinquantena d'alumnes de les classes de P-5 i 2n de primària, que és on hi ha els fills de la família que va demanar, en un principi, incrementar les hores de castellà. El president de l'AMPA del centre, Francesc Escolà, va dir que els pares consideraven “injusta'' la decisió judicial, ja que els alumnes afectats l'haurien “d'arrossegar'' fins que anessin a l'institut. La concentració va tenir el suport de les AMPA de tots els centres educatius de la ciutat.
LA XIFRA
Nou curs amb més alumnes, FP dual i ajuts menjador
El curs 2015-2016 a la demarcació de Lleida s'inicia amb 1.310 alumnes i 93 professors més que el passat i el tancament de l'escola Rufí Bedoya dels Arcs –EMD de Bellvís (Pla d'Urgell)– per falta d'alumnes inscrits.
En total, el curs 2015-2016 arranca a la demarcació de Lleida amb 79.278 alumnes. També hi haurà un augment de professors, que passaran dels 4.697 als 4.790.
El responsable d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha destacat que pel que fa a la formació professional dual, que compagina la formació amb les pràctiques en una empresa i que es va endegar el curs 2012-2013 amb 91 alumnes i 15 empreses, aquest curs, gràcies als bons resultats, tindrà 900 alumnes i 222 empreses. A més, des d'Ensenyament asseguren que els centres preveuen que el 76,55% dels alumnes que es graduen en FP dual s'incorporaran a la plantilla de les empreses en què han cursat part dels estudis.
Pel que fa a la sol·licitud de beques menjador, les famílies lleidatanes han sol·licitat per a aquest curs 5.711 ajuts, uns 600 més que l'anterior.
Quant als equipaments, aquest curs escolar s'estrena amb un nou institut, la Valira, a la Seu d'Urgell, i es reobrirà l'escola de Salàs de Pallars (Pallars Jussà).