Projecte de cooperativa per a immigrants, a Vidreres
El grup intercultural Jamia Kafo forma un grup de Mali en el conreu ecològic perquè pugui fer una cooperativa i deixar de collir pinyes al bosc
En Mousa i els seus amics van arribar a Vidreres fa poc més de dos anys. Venien sense papers, i mai han aconseguit cap contracte de feina. Durant molt de temps han subsistit collint pinyes dels pins però ara, gràcies al projecte del grup intercultural del municipi Jamia Kafo, han pogut deixar el bosc per aprendre agricultura ecològica al seu propi hort. El projecte es troba ara en una primera fase, però en el futur es pretén que immigrants com ells puguin crear la seva pròpia cooperativa, tenir una sortida laboral i, en molts casos, regularitzar també la seva situació al país.
Es calcula que un 15% dels 8.000 habitants de Vidreres són d'origen estranger. Entre els col·lectius més vulnerables hi ha els originaris de Mali. Segons indica una de les membres del grup Jamia Kafo, Montse Vila, normalment són persones analfabetes, joves que han emigrat sols i no tenen recursos per portar la família. Molts no han tingut mai un contracte laboral i continuen sense papers. Això els ha abocat durant mesos a feines com ara collir pinyes i talar feixines de bruc. El grup intercultural va decidir impulsar un projecte pensat per ajudar aquests joves que ha batejat amb el nom de Femmés, amb l'objectiu de treure'ls del bosc i donar-los una sortida amb més futur. Els quatre joves que participen en el projecte són Mousa, Nampa, Modibo i Matene. Ja s'havien dedicat a l'agricultura al seu país i, per tant, tenen unes bases i coneixements sobre el sector primari. Per això, des de Jamia Kafo van pensar que una bona sortida de futur per a ells seria ensenyar-los agricultura ecològica.
Els joves han fet un curs sobre el conreu de productes ecològics i també s'han teixit lligams amb els membres de l'entitat. A més, se'ls ha ajudat a aprendre català. Ara el projecte es troba en una segona fase. Gràcies al finançament que han aconseguit (5.000 euros de la Generalitat i 1.000 euros del Consell Comarcal de la Selva), han pogut passar a la pràctica. Un veí de Vidreres els ha cedit una parcel·la de terreny on els joves ja poden començar a aplicar els coneixements que han adquirit. De moment, els joves venen els productes al seu entorn més pròxim o al Banc dels Aliments de Vidreres, i els que no estan prou bé se'ls queden per a consum propi. Volen, però, augmentar la producció i fer el pas cap a la cooperativa pròpia.