REPORTATGE
Escaneig a l’independentisme
Roger Castellanos, coautor de la reedició d’El fenomen nacional’ de Carles Castellanos
Roger Castellanos, politòleg i regidor de la CUP a Tagamanent, ha participat en la revisió d’El fenomen nacional. Fonaments teòrics i pràctics del moviment nacional-popular als Països Catalans que havia escrit Carles Castellanos l’any 1974..
Carles Castellanos és un històric militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) l’any 1974 quan era a la presó.
La reedició del llibre, publicat per Edicions del 1979, s’ha fet a partir de la col·laboració de Roger Castellanos amb l’autor són familiars llunyans i situant les reflexions al moment actual. La intenció és aportar elements per a l’anàlisi de la qüestió nacional i per al tractament polític del procés de construcció dels Països Catalans. Castellanos ja va fer una primera presentació del llibre el cap de setmana passat en un acte organitzat per Sant Esteve i Santa Maria per la Independència. També hi ha prevista una presentació al restaurant-llibreria Anònims, a Granollers.
El llibre té una primera part on s’expliquen les bases teòriques des del pensament marxista, el concepte de nació o les relacions entre nacions admetent que des del marxisme no s’ha parlat massa del fet nacional en part pel pes de la Unió Soviètica i la seva voluntat d’inclusió territorial de totes les nacions històriques que la formaven.
A la segona part, s’aplica la teoria al cas català analitzant el creixement del moviment independentista, la idea de Països Catalans que són objectivament una nació, encara que al llarg de la història hagin agafat dinàmiques diferents en part per la iniciativa de l’espanyolisme, que ha dividit administrativament territori. A El fenomen nacional, també hi ha crítica cap a l’actitud de la dreta catalana i espanyola però també de la pròpia esquerra amb un debat dur. El llibre, per exemple, qüestiona la visió que va exposar Jordi Solé Tura, fill de Mollet i un dels pares de la Constitució espanyola, a Catalanisme i revolució burgesa. Critiquem que es considerés el catalanisme com un moviment burgès, diu Roger Castellanos, que recorda la importància de l’esquerra popular en el moviment independentista.
Respecte als anys setanta, Roger Castellanos, que ara està fent el doctorat en filosofia, constata que ha canviat la conjuntura perquè el llibre encara va ser escrit durant el franquisme, amb un independentisme embrionari i amb un moviment combatiu molt actiu. Ara estem en una dinàmica independentista de masses però això es va gestar en aquella època.
La revisió d’El fenomen nacional va ser una idea que va rebre el suport de Poble Lliure, una organització estratègica integrada a la CUP i sorgida el novembre de 2014 i on s’hi va dissoldre el MDT poc després. Castellanos admet que és un treball adreçat, sobretot, a un públic molt polititzat o interessat en el pensament marxista.