L'equip de la Boella investiga la coexistència d'homínids i carnívors
Tarragona reuneix investigadors de tot el món en el congrés internacional de restes fòssils d'animals, que aprofundeix en la relació d'homínids i carnívors
Més de quaranta investigadors d'arreu del món van participar, dijous i divendres, en el V Congrés Internacional sobre l'Estudi de les Restes Fòssils d'Animals, celebrat a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de Tarragona. En el congrés es va donar a conèixer el treball de recerca dels investigadors de l'Iphes en l'àmbit de la zooarqueologia, l'estudi de la interacció entre els humans i els animals. En concret, destaca la línia de recerca sobre l'estudi de la tafonomia, que és l'historial del que li passa al fòssil, des que mor l'animal fins que es desenterra. L'investigador de l'institut Edgar Camerós afirma: “Estudiem tot el que li ha passat, bé siguin les marques que li van fer els homínids per treure-li la carn, les que van fer els carnívors o els processos químics que pateix, motius pels quals no es conserven tan bé o acaben fossilitzant.”
Camerós explica que l'equip que treballa al jaciment de la Boella ha descobert “com els humans de fa un milió d'anys aprofitaven la carn d'un elefant a la Boella”. Una de les ponències que es van presentar ahir en el congrés va ser la de la interacció entre homínids i carnívors al Camp de Tarragona. L'investigador Toni Pineda, autor de la ponència, va aclarir: “Quan parlem d'interacció, no ens referim necessàriament a les confrontacions que hi havia entre homínids i carnívors, sinó a la coexistència entre les dues espècies.” Pineda va afirmar: “Tenim evidències dels homínids que accedien a aquesta zona a la recerca d'aigua, recursos animals i vegetals.”
LA FRASE
La subsistència dels homínids a la Boella
En el marc del congrés, l'investigador de l'Iphes Toni Pineda va anunciar el pròxim estudi sobre la convivència entre homínids i carnívors a la zona de la Boella. Segons Pineda: “Hem intentat veure com els homínids podien sobreviure, sense que es veiessin afectats per la competència dels carnívors, en èpoques en què hi havia manca de preses per caçar.” Els investigadors esperen treure'n aviat resultats concloents.