Tractat amb èxit un càncer de pulmó molt poc freqüent
Metges del Trueta i de l'ICO van salvar la vida a una jove de 25 anys amb un tractament provat als EUA
Se li va haver d'extirpar un pulmó, però fa vida normal amb els controls pertinents
Núria Rodríguez, una jove de Banyoles de 26 anys a qui l'any passat van diagnosticar un càncer de pulmó molt poc freqüent i altament agressiu, ha pogut salvar la vida gràcies a un tractament específic dut a terme per un equip de professionals de l'hospital Josep Trueta i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona. Un any després de l'operació, que li va suposar la pèrdua del pulmó afectat, la pacient està lliure de la malaltia i fa vida normal amb un únic pulmó i amb els controls oncològics pertinents.
El tumor maligne que va desenvolupar la jove –un blastoma clàssic bifàsic pulmonar– representa el 0,25% dels càncers de pulmó i sol afectar pacients menors de 40 anys. A més, i com és el cas d'aquesta pacient, un 10% dels afectats per aquest tipus de càncer de pulmó són persones no fumadores. El doctor Joaquim Bosch, oncòleg mèdic de l'ICO Girona, va explicar ahir que, en el moment en què se li va detectar el tumor, ja estava molt avançat i afectava un vas sanguini important, cosa que feia inviable una intervenció quirúrgica per extreure'l. Aleshores, l'equip mèdic que portava el cas en va trobar un d'igual que s'havia tractat amb èxit l'any 2010 a Carolina del Nord (EUA) i van decidir seguir el mateix procediment: sessions combinades de quimioteràpia i de radioteràpia per reduir la mida del tumor. L'estratègia terapèutica va funcionar i això va possibilitar la intervenció quirúrgica. “Fa un any de l'operació i la malaltia no ha reaparegut”, va manifestar ahir el doctor Joaquim Bosch. I és que, segons va reconèixer el cap del servei d'oncologia mèdica de l'ICO Girona, el doctor Joan Brunet, amb referència a aquest tipus de tumor, “sense tractament, és una malaltia mortal”.
Estudi del perfil genètic
La raresa d'aquest tipus de tumors –se n'han descrit 300 casos al món des del 1960, any en què es va donar a conèixer el primer cas a la comunitat científica– ha fet que els investigadors decidissin fer-ne un perfil genètic per veure quins gens estan mutats i conèixer millor les alteracions que provoca l'aparició d'un càncer tan poc comú. L'estudi es va fer en col·laboració amb investigadors de l'ICO Badalona i de l'Institut Oncològic Doctor Rosell de l'hospital Quirón Dexeus de Barcelona. “Teníem l'obligació científica i moral d'intentar treure el màxim profit [d'aquest cas]”, van explicar els dos oncòlegs.
L'estudi ha detectat una intensa expressió de la proteïna PD-L1 (programmed death-ligand 1) en més del 90% de les cèl·lules tumorals. És el primer cop que s'analitza l'expressió d'aquesta proteïna en aquest tipus de càncer a tot el món. I, segons van exposar els oncòlegs, aquest resultat podria ser important per a futurs pacients, perquè, quan les cèl·lules malignes expressen aquesta proteïna, es poden beneficiar d'un nou tipus de tractaments, anomenats genèricament immunoteràpies. Aquests tractaments actuen bloquejant l'expressió de les cèl·lules tumorals, de manera que, quan queden al descobert, el sistema immunitari les reconeix i pot actuar en contra seu. En aquests moments, ja hi ha una nova generació de fàrmacs, com ara el nivolumab i el pembrolizumab, que s'estan utilitzant amb èxit en alguns tumors malignes com el melanoma (càncer de pell) i un tipus de càncer de pulmó anomenat escamós. Els resultats d'aquesta investigació es van publicar en el número de setembre de la revista científica Anticancer Research.
LES XIFRES
Més inversió per a la recerca
El doctor Bosch va reclamar ahir més inversió per a la recerca en càncer de pulmó, ja que, segons va assegurar, hi ha camí per recórrer, com es posa en relleu amb el cas de Núria Rodríguez. “Hem de superar l'estigma del càncer de pulmó”, va afegir, referint-se al fet que aquest tipus de càncer s'associa amb una malaltia mortal. Segons va exposar l'oncòleg, a causa de l'elevada mortalitat que provoca aquest càncer, la inversió per a la recerca d'aquesta malaltia sempre ha estat deficitària. La taxa de supervivència cinc anys després del diagnòstic del càncer de pulmó és del 15%, molt per sota, per exemple, del de càncer de mama, que és del 80%. A més, en el moment en què es detecta, la malaltia ja ha fet, en un 75% dels casos, metàstasi. Una de les característiques d'aquest tipus de càncer és que en el moment en què apareixen els primers símptomes ja està molt avançat, la qual cosa redueix enormement el ventall terapèutic.