La CE finança una recerca de la UdG amb 1,4 milions
Europa reconeix així la investigació d'excel·lència de la jove Sílvia Osuna en el disseny rutinari d'enzims
La Comissió Europea finança amb 1,4 milions un projecte d'investigació de la doctora en química de la Universitat de Girona, Sílvia Osuna. Aquest important ajut permetrà garantir la investigació del disseny d'enzims per ordinador durant cinc anys. Osuna, nascuda a Castelló d'Empúries (1983), ha obtingut aquest finançament en el pla de ciència excel·lent corresponent al Programa Marc de Recerca i Innovació Horitzó 2020, que gestiona el Consell Europeu de Recerca.
Aquest programa valora que la investigació estigui a la frontera de diverses àrees de coneixement i s'adreci als millors investigadors novells basant-se en l'excel·lència científica. La recerca d'Osuna se centra en el disseny d'enzims de manera rutinària mitjançant eines de la química computacional, amb l'objectiu que aquesta programació en sèrie dels enzims permeti aconseguir l'acceleració de les reaccions químiques volgudes que podrien suposar un gran impacte socioeconòmic. Això permetria que la indústria treballés amb catalitzadors no perjudicials per al medi ambient i generaria una reducció molt important dels costos de síntesi i producció de molts dels medicaments més comuns en el dia a dia. Osuna forma part del grup de recerca de Química Teòrica i Modelatge i Enginyeria Molecular de l'Institut de Química Computacional de la Universitat de Girona (UdG).
Una carrera de reconeixement
Osuna ha tingut una trajectòria acadèmica reconeguda en tots els àmbits. El 2005 va llicenciar-se en química a la UdG i la tesi Theoretical studies of the exohedral reactivity va rebre el premi extraordinari del doctorat. Durant els estudis va fer estades a la Universitat de Califòrnia i a la Universitat Lliure de Brussel·les. Tot i la seva joventut, ja acumula tres anys d'investigació fora de Catalunya i quatre més d'experiència postdoctoral. Ara té un ajut Career Integration Grant de la Comissió Europea en obtenir un 95,6 sobre 100 i també una subvenció del programa Juan de la Cierva del Ministeri d'Economia i Competitivitat. El mateix ministeri li va concedir un ajut del programa Ramón y Cajal de 168.000 euros per finançar-ne la contractació com a investigadora i 40.000 més per la recerca. A l'estiu, va participar en una trobada amb premis Nobel.