ENTREVISTA
Pere Pladevall: Compto acabar el mandat amb les obres de la variant començades
Pere Pladevall es mostra mot crític amb la creació de la nova comarca del Moianès
Pere Pladevall ha revalidat l’alcaldia de Sant Feliu de Codines per majoria absoluta després d’haver-se donat de baixa del PSC, el partit amb el qual s’havia presentat fins ara.
En el darrer ple hi va haver un encès debat per la carretera. Fins quan serà un problema?
Sabem que la Direcció General de Carreteres ja va aprovar el traçat de la variant i ara està fent els passos previs per arribar a contractar qui farà el projecte definitiu. Comptem que l’any que ve el tindrem. Per tant, només caldrà iniciar les obres. Compto acabar el mandat amb les obres començades.
I mentrestant?
La carretera que travessa el centre del poble és un problema molt complicat perquè es xarxa bàsica que va cap al Moianès, aquesta comarca que ara han constituït amb 12.000 habitants, gairebé tants com un parell de blocs de Bellvitge...
Entenc que no estava d’acord amb la seva creació.
Ho dic amb tot el respecte del món, però clar, una comarca de 12.000 habitants és una mica estrany. Ja entenc que ells estimen la seva terra, però...
Tornant a la carretera...
És xarxa bàsica i no podem posar passos elevats perquè no ens ho deixen fer. Crec que hi ha una normativa que diu que només que hi hagi en algun moment més de 200 vehicles per hora ja no deixen posar aquests passos elevats. El màxim que es pot posar són unes bandes transversals que quan passen els cotxes fan soroll, però hi ha gent que sentint soroll encara gaudeix més...
En van treure algunes.
No. Un parell les vam rascar. La resta avisen que hi ha un pas de vianants, però no és la solució definitiva.
Semàfors?
N’hem posat algun i n’hem de posar més...
On?
S’està estudiant però hi ha llocs com l’entrada del poble venint de Caldes. Però només per a vianants.
Cal permís de carreteres.
Però ho paguem nosaltres.
Què li sembla l’actuació que s’ha fet en un tram de la C-59?
Genial. Jo, les nits de pluja patia, i ara he deixat de patir. La vam clavar.
Quan es va plantar al voral de la carretera en senyal de protesta?
Anàvem parlant feia anys i vam haver de fer una roda de premsa a la carretera. I miri si va córrer... És curiós. Vas un dia amb la premsa i es mou tot, però et passes set anys dialogant i res.
Per què critica la creació del Moianès?
Jo no em posaré amb aquesta bona gent, però dic que anem creant administracions i en una comarca on hi ha un municipi que té no sé quants milions de deute i no sé quants de dèficit que és la capital. I ja he sentit a dir al seu alcalde que aquest deute no és de Moià, que és de Catalunya. En tot cas és de l’anterior alcalde, que va gestionar molt malament i és dels de Moià. Em sembla molt bé que facin una comarca, però clar... un secretari, un president, una seu... En època de crisi anar creant estructures quan es parla precisament de treure’n; d’eliminar les diputacions i que els consells comarcals siguin només consells d’alcaldes... Però vaja... Els cabirols entren i surten de la comarca sense cap mena de problema fronterer.
Les relacions amb Sant Quirze han canviat des que són d’una altra comarca?
No. Jo no conec la nova alcaldessa de res ni els regidors... Ara hi ha molts veïns que van contra el circuit de motos. Sant Quirze és Sant Quirze i atenent-me a l’autonomia local que facin el que creguin oportú per al seu poble i jo faré el que cregui millor per al meu.
En quin moment està el projecte de circuit?
És un pla parcial que inclou una trentena de cases i una zona esportiva que era un camp de golf, i per fer-hi una altra activitat cal canviar l’activitat esportiva. A partir d’ara podrà ser motocròs i paint-ball. Ja s’ha lliurat a la Comissió d’Urbanisme el projecte d’ús provisional del sòl i ens han dit que falta un millor informe topogràfic i un informe de l’oficina de gestió ambiental unificada. I ja quedaria aprovat. I un cop aprovat hauran de demanar la llicència d’activitat, que crec que l’hauria de concedir el Consell Comarcal.
Ho veu bé?
Fantàstic. És un esport en un lloc acotat que no molesta, que no fa malbé el bosc... Què més volem?
Però el golf no fa soroll i no hi ha fums?
Quan van pel bosc també contaminen i fan soroll; i són els mateixos. Sí no estan aquí estaran allà. No anem a multiplicar la contaminació. I ara estaran en un lloc molt aïllat.
Els veïns propers temen que hi haurà sorolls.
Per la queixa d’un veí de Sant Quirze vam obligar la propietat que el canviés d’ubicació i ara no se sent soroll. Vam fer proves de so i no arriben ni a 49 decibels, que és el màxim que pot sentir una casa al bosc.
Què pot suposar per al poble?
Més activitat esportiva i comercial. Allà hi va gent i consumeixen. A Sant Feliu hi ha molta història al voltant del motor. Hi havia els tres dies dels cingles, la pujada en costa, que encara es fa... I tot el que és l’esport lligat a la muntanya també en motor, acotat i controlat també es pot fer.
A què atribueix el seu bon resultat electoral?
Crec que ho faig bé. A part de treballar molt, em conec molt les necessitats del poble i la gent confia en mi. Quan dic que faré una cosa, la faig, i si no la puc fer explico per què.
Sortir del PSC li ha costat alguna amistat personal?
No, perquè les amistats que pugui tenir ja les tenia abans de deixar el PSC. Abans em trucava gent del PSC per parlar de temes i ara no em truquen.
I els excompanys de grup?
Ningú m’ha deixat de saludar. I si m’han deixat de saludar o ho fan més fredament és per altres motius que potser quedaven amagats per certes dinàmiques de la vida política. Els autèntics amics no es guanyen ni es perden. Es tenen.
S’esperava guanyar així?
Sí. Abans de començar la campanya em van demanar que fes la porra i vaig dir 8, 3, 1 i 1. En la campanya et poses nerviós i tens por que tot vagi malament, però vaig fer comptes i tenia molt clar que a Sant Feliu la gent vota les persones. Creia que ho havia fet bé, però no havia fet res molt i molt bé per augmentar de vots ni res tan malament per perdre’n. Havia de saber només quants vots es podia endur el factor PSC. Vaig augurar que se n’endurien 300 i un regidor i en van treure 250. I la nostra divisió, per la llei d’Hondt, ja donava un tercer regidor a CiU. De fet, la suma del PSC i el meu grup va donar 20 vots menys. I a ERC els vaig donar el de Solidaritat.
Quins plans tenen per a l’edifici de la plaça Josep Umbert i Ventura que els amos van cedir?
La meva idea és ajuntar els empresaris de Sant Feliu en una associació perquè aquí es faci formació, que es pugui investigar, traspassar coneixement entre ells i, al mateix temps, crear un lloc on la gent pugui aconseguir nous productes, noves idees o formar els treballadors. Hi ha empreses que treballen molt amb informàtica i em diuen que aquí no troben prou gent. També hi ha una cuina a la planta baixa i hem de pensar que a Sant Feliu hi ha molta empresa que treballa al ram de l’alimentació.
Amb quins diners?
No tot s’ha de fer amb diners públics. No ha de ser un monstre burocràtic que no serveixi per a res. Ha de ser una cosa que se’n pugui traspassar la gestió directa a una associació d’empreses.
Què s’hauria de fer a Sant Miquel del Fai?
Un centre que promogués l’estudi del lleure, el turisme i la relació amb la muntanya i la natura. Sembla que al Consell Comarcal li feia gràcia posar allà una escola de turisme. Allà el turisme de masses no hi té cabuda perquè està en un lloc protegit. Hem de buscar un lleure familiar però a la vegada lligat al coneixement. Però que generi nova activitat econòmica als pobles que l’envoltem.
Gestió directa o concessió?
S’hauria de donar a una empresa. Ajuntaments fent d’empresaris, no. Això és un drama. Ja veus com han acabat les caixes que tenien polítics en decadència.
Hi ha bona entesa entre els municipis?
Amb l’antic alcalde de Bigues i Riells n’havíem parlat. Amb el nou, no. I amb el de Sant Quirze, d’aquests temes no en parlàvem. Quan sigui el moment, tinc la paraula de l’antic diputat d’Espais Naturals, Andreu Carreras, que els pobles formaran part d’un patronat.
A l’estiu hi va haver una important fuita d’aigua.
Sant Feliu te molta pressió i hem de fer tota la xarxa nova. Hi ha canonades molt antigues; dels anys quaranta i cinquanta. Va rebentar una canonada principal al camí de les escoles i després es va tornar a rebentar més avall. Hi havia 150 abonats afectats. Sap greu, però es va fer el que es va poder en un diumenge. Dissabte es va arreglar, a la nit es va rebentar un altre cop i diumenge al migdia estava arreglat.
Pot tornar a passar?
Ens ha passat moltes vegades, però ara sembla que perquè un regidor que havia estat al govern va penjar una pancarta al Facebook sigui la primera vegada i no és veritat. Les canonades principals, la de la carretera, la de les escoles i la de Santo Domingo són molt perilloses quan es trenquen perquè afecten molts abonats i no son fàcils d’arreglar.
Han notat alguna reactivació econòmica en forma de llicències, per exemple?
No. Alguna reforma més, però cap casa nova... Ara se n’està tramitant una i es va tramitar una fa tres anys...
I al polígon?
S’hi van instal·lant tallers que marxen del poble, però a l’ampliació que vam fer l’any 2008 no hi ha anat ningú.
Les relacions amb l’alcalde de Caldes van quedar tocades per la seva crítica al tancament de l’ambulatori.
Vaig criticar la seva actitud i la continuo criticant. No es pot cedir tan lleugerament als desitjos del Boi Ruiz, que havia estat president de les entitats privades de sanitat. Fa dies, una senyora em deia que a la nit es va tallar a l’esquena i que no trucaria a l’ambulància per això. Llavors que has de fer? Va haver d’anar a urgències a Granollers. A col·lapsar el servei. Segurament no afecta les emergències greus però sí aquests petits casos que no són per avisar una ambulància o que vingui un metge a casa.
Com ha funcionat el projecte d’horts socials de la Serra?
Cada dia va a més i hi ha cua de gent que ho demana. I ens va bé també recuperar els horts que envoltaven el poble perquè si no el bosc es va tancant i si hi hagués un incendi les flames arribarien a les cases.
Com està el conflicte per l’aigua amb Sant Quirze?
Ells ens compren aigua en alta per al sector de Pinars del Badó i les Clotes. No hi ha gaires habitants, però tots tenen jardí... Fa uns quatre o cinc anys vam pujar el preu. Ells no van presentar al·legacions i quan els va arribar el rebut no els va semblar bé. Van posar un contenciós, el van perdre i van presentar un recurs. Ara està a punt de sortir la sentència.