Jordi Xena enceta amb el pregó la festa major de Sant Martirià de Banyoles
Atesa la seva figura polièdrica, va oferir un relat llarg però distès amb què va repassar diversos vessants del que ha vist del seu viatge per la vida
Amb un pregó llarg però distès, marcat per les constants citacions a escriptors cèlebres, banyolins il·lustres o, simplement perquè són això, banyolins de tota la vida, Jordi Xena i Ballada va encetar ahir, diumenge, els actes de la festa major de Banyoles, que se celebren en honor a sant Martirià.
El nombrós públic assistent, que va fer petit el Teatre Municipal, va respondre amb un sonor aplaudiment aquest discurs amb què el pregoner, “batejat com un personatge polièdric que compleix a la perfecció amb l'esperit banyolí” per l'alcalde Miquel Noguer, va fer un relat des de diversos vessants del que ha vist del seu viatge per la vida.
L'economista, ja jubilat, va néixer a Sant Celoni l'11 de setembre de 1943. Llicenciat en ciències econòmiques i professor a diverses universitats, Xena va deixar clar des d'un bon principi que és una persona molt activa i arrelada a la ciutat, tant en l'àmbit associatiu i polític com en el cultural. Ho va fer tot repassant Josep Pla, per fer seu allò que “la ciutat i el seu paisatge són l'escenari però són les persones els actors”. És així que durant el seu pregó no es va estar de nombrar gent que l'ha marcat tant a ell com a Banyoles. Ernest Lluch, Salvador Oliva, Jaume Fàbrega, Miquel Cuenca, Miguel Aguirre, Albert Serra, Ramon Masgrau, Dani Bramon... són alguns dels molts noms que van sonar.
Davant de la presència a l'auditori de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, Xena, que s'ha presentat a les llistes d'ERC, no es va estar de reconèixer-li el seu suport i animar l'audiència a disfrutar del naixement del país. “Qui sap si seré el darrer pregoner abans no siguem independents”, va concloure.