Societat

“Els pagesos conscienciats i formats tenen més futur”

La UdL és la seu, els dies 22 i 23, del XVIII Fòrum d'Estudis sobre la Joventut, en què es vol donar valor a les oportunitats que ofereix el sector agrari

La manca de relleu generacional, un escull

L'envelliment del món rural és un fet. Segons dades del darrer cens agrari de Catalunya, del 2009, només 7,7 dels pagesos tenien menys de 35 anys per cada 100 de més de 55. Paradoxalment, al camp hi ha moltes oportunitats per als joves. Tant per als que es fan càrrec de les explotacions familiars com per als nouvinguts. D'aquí que el XVIII Fòrum d'Estudis sobre la Joventut, que se celebrarà a la UdL els dies 22 i 23 d'octubre, es dediqui enguany a analitzar els reptes i les oportunitats de la nova ruralitat. Perquè n'hi ha, sobretot per a joves “formats i conscienciats”, segons es va coincidir a destacar en la presentació d'aquestes jornades.

En aquest sentit, la consultora en territori, pagesia i cuina, i doctora en geografia i medi ambient, Neus Monllor va posar com a exemple el grau en nova pagesia que ha posat en marxa l'Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega, destinat tant a les persones que relleven una explotació agrària familiar com a aquells nouvinguts en la pagesia que “implementen projectes agrícoles vinculats amb el territori amb la voluntat de fer aliments diferenciats”. Perquè, encara que sembli una obvietat, “la pagesia s'havia allunyat dels seus valors i ja no s'era conscient d'estar produint aliments”. Monllor va explicar que el model tradicional agrari basat en la intensificació de la producció “ha quedat caduc”. I va assegurar que els models d'empresa que estan funcionant amb èxit “estan estretament vinculats al territori i es basen en la proximitat, la qualitat i l'ecologia”. Una recuperació de la tradició que, a la vegada, utilitza instruments actuals, com ara la tecnologia i les comunicacions.

El director general de Joventut, Toni Reig, va afirmar que el fòrum obre un nou espai per reflexionar sobre les oportunitats que presenta el món rural. Un espai necessari perquè “les zones rurals s'estan descapitalitzant de talent”, atès que els joves que van a estudiar a la ciutat no tornen. “La joventut és clau en la renovació del camp.”

Per la seva banda, el subdirector d'ETSEA, Jordi Graell, va valorar el paper de la universitat per garantir una bona formació dels nous pagesos. Pel que fa al diputat Eloi Bergós, va destacar la importància d'organitzar jornades com aquesta per fixar la gent jove al territori. “Sobretot a Lleida, on la majoria de municipis tenen menys de mil habitants”, va dir. Es preveu que les jornades, d'àmbit nacional, tinguin més d'un centenar d'assistents i una vintena de ponents.

LA XIFRA

7,7
pagesos
de menys de 35 anys per cada cent de més de 55, segons el darrer cens agrari de Catalunya.

LA FRASE

Les explotacions de caràcter més industrial han quedat caduques: cal tornar a produir aliments
Neus Monllor
Premi Joventut 2012

LA DATA

22.10.15
s'inaugurarà
el XVIII Fòrum d'Estudis sobre la Joventut al saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia