Societat

Les cooperatives lleidatanes lideren el mercat agrari

Durant el 2015 han mogut 873 milions d'euros, un 54% de la facturació total a Catalunya

Els productors del Segrià són els que han tingut més vendes

En aquest exercici s'han creat un 4,3% més de llocs de treball

Les cooperatives agràries de Lleida són les que més diners han mogut en el darrer exercici. Les 67 societats d'aquest tipus que hi ha a la demarcació han facturat 873 milions d'euros, més de la meitat –un 54,2% del total– dels diners obtinguts per les cooperatives agràries que hi ha a tot Catalunya.

Gran part de l'elevada xifra de negoci que hi ha a Lleida prové de l'èxit de les 29 societats cooperativistes que hi ha al Segrià, que han facturat 373 milions d'euros: la comarca catalana que ha guanyat més diners en l'últim any. A més, dues zones més de la demarcació, el Pla d'Urgell i la Noguera, amb 244 i 118 milions d'euros facturats, respectivament, són la segona i tercera comarques on s'han guanyat més diners en aquest exercici.

A un escaló per sota de les xifres de facturació lleidatanes hi ha Tarragona. Tot i que la xifra de cooperatives agràries que hi ha al sud del país és superior a les que hi ha a Lleida –67 a les comarques tarragonines i 43 a les Terres de l'Ebre–, la xifra total de negoci en aquesta zona ha estat de 363 milions d'euros, 10 milions menys dels que van guanyar totes soles les cooperatives del Segrià.

Per la seva banda, a les comarques de Barcelona i Girona hi ha 44 cooperatives agràries amb un nivell de negoci aproximat de 374 milions d'euros.

Més enllà dels bons resultats a Lleida i Tarragona, la facturació de les cooperatives agràries ha augmentat un 6,1% respecte de l'exercici anterior i s'han creat un 4,3% més de llocs de treball, segons dades de l'anuari 2015 de les societats cooperativistes.

També s'ha incrementat un 8% la facturació mitjana per cooperativa, que actualment ja supera els 7 milions d'euros, fins al punt que ara mateix les cooperatives agràries ja aporten un 35% de la producció final agrària de Catalunya. En concret, representen un 51% de l'activitat agrícola i un 26% de la ramadera. Els sectors en què les cooperatives tenen més pes en relació amb el conjunt de Catalunya són el de l'oli (72% del total); l'arròs (69%); el vi (51%) i la fruita seca (ametlla 78%, avellana 52% i garrofa 62%).

LA XIFRA

41
milions d'euros han facturat les 103 agrobotigues catalanes, un 2,9% més que en l'exercici anterior.

LA FRASE

Estem creixent en indicadors favorables tant en facturació com en creació de llocs de treball
Ramon Sarroca
president de la federació de cooperatives agràries

Ciuraneta reclama una aposta pel coneixement

El conseller en funcions d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va demanar ahir als productors de fruita que apostin clarament pel sector del coneixement per poder ser realment competitius a Europa. “No crec que les ajudes siguin les que ens facin sortir dels problemes. Poden servir per pal·liar en un moment determinat un problema, però mai faran que siguem punta de llança en productivitat, qualitat i col·locació del producte al mercat”, va etzibar el conseller.

Ciuraneta, que ahir va inaugurar la vintena jornada fructícola de Mollerussa (Pla d'Urgell), va assegurar que la conselleria ja ha analitzat i traslladat a les autoritats de la competència de la UE la proposta feta per organitzacions de productors i sindicats agraris perquè s'estableixi un preu mínim per a la fruita. En espera que les autoritats europees dictaminin la legalitat de la mesura, el conseller també va reclamar al sector de la fruita que deixi de buscar culpables a fora i que miri “què fem nosaltres mateixos” per no ser del tot competitius. “Tenim el problema d'un comerç organitzat amb una gran distribució que acaba sent bastant poc sostenible per al sistema”, va reblar. I després hi va afegir: “Hi ha molts problemes d'organització en el mateix sector que es repeteixen temporada rere temporada i cal veure què s'hi pot fer.”

Per aquesta nova edició de la Jornada Fructícola de Mollerussa, que finalitza avui, està previst que passin al voltant d'unes 1.700 persones. En el certamen han participat 91 empreses –una trentena més que l'any passat–, la qual cosa vol dir que és la jornada d'aquestes característiques amb més participació de tot Europa. Durant la jornada inaugural d'ahir es van presentar els resultats de diversos projectes d'investigació i innovacions que poden arribar a ser de gran utilitat per als productors de la fruita els pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia