El Consorci d’Osona de Serveis Socials presenta els resultats del taller d’habilitats amb mares del Voltreganès
Els dos educadors que l’han dut a terme van explicar la iniciativa que ara es reproduirà a d’altres municipis de la comarca.
Nota de premsa del Consell Comarcal d’Osona
El Consorci d’Osona de Serveis Socials presenta els resultats del taller d’habilitats parentals engegat al Voltreganès
L’acte va incloure l’estrena d’uns vídeos en què han participat les mares i els seus fills amb l’objectiu d’enfortir el seu vincle emocional
El Consorci d’Osona de Serveis Socials va presentar aquest divendres el taller d’habilitats parentals que, amb el títol ’Juntes podem aprendre més’, es va dur a terme la primavera passada als municipis del Voltreganès. L’acte, adreçat a professionals de serveis socials d’Osona, va tenir lloc a la Sala Coll i Bardolet del Sucre de Vic i va comptar amb la presència de part de la desena de les mares que hi ha participat.
El taller ha estat concebut com una nova experiència de treball en grup i una línia de treball a potenciar en l’àmbit dels serveis socials. L’activitat va néixer amb la voluntat de crear un espai de trobada per a aquestes dones, amb l’objectiu de compartir experiències amb l’acompanyament i el reforç d’un equip d’educadors.
No es tractava de fer unes sessions teòriques on les participants se sentissin qüestionades, i sortissin amb la sensació que ho fan tot malament, sinó de donar-los un lloc i unes eines per ajudar-les a millorar en molts àmbits del seu dia a dia i especialment en la relació amb els seus fills, va explicar Julio Cirbian, l’educador del Consorci d’Osona de Serveis Socials que ha participat al projecte. La idea va sortir del convenciment, en la relació diària amb cadascuna de les mares, que si es coneguessin entre elles es podrien ajudar, i l’experiència seria positiva per a totes, va afegir l’educadora social de Sant Hipòlit i Masies de Voltregà, Neus Casadevall.
Responent a les necessitats inicials de les participants, durant el taller es van treballar temes com la pròpia infantesa, la relació amb el pare dels seus fills, les normes, càstigs i límits o la comunicació i negociació, tant amb els fills com amb la parella. A les darreres sessions els infants i adolescents es van incorporar al taller i van participar en algunes de les dinàmiques.
Una experiència audiovisual per reforçar el vincle
Una de les activitats dutes a terme a la recta final del taller va incloure la realització de tres vídeos que, sota el títol La recepta de ser mare, tenien per objectiu reforçar el vincle de les mares amb els seus fills.
El primer va implicar les mares i els seus fills més petits, de fins a 9 anys, que es van posar davant d’un cavallet de pintura i les van dibuixar tal i com les veien de veritat. https://youtu.be/sFwdeDWCFis
El segon, amb els fills adolescents, va consistir en un exercici de sinceritat en el qual mares i fills, davant d’un mirall, van haver de mirar-se als ulls i respondre a les preguntes que els formulava l’educador, que els duia a reflexionar sobre la relació que mantenen i com es veuen l’un a l’altre. https://youtu.be/Kep_84XDTSE
Per últim, el tercer vídeo fusiona els dos anteriors i capta les reaccions de les mares quan es van asseure davant la pantalla per veure per primera vegada el que havien enregistrat amb els seus fills. https://youtu.be/U2I5zeJuw8c
Un exemple amb continuïtat
Els dos educadors que l’han dut a terme, van explicar la iniciativa, que ara es reproduirà a d’altres municipis de la comarca.
Per la seva banda, Juan Carles Rodríguez, vicepresident primer del Consell Comarcal d’Osona i president del Consorci d’Osona de Serveis Socials, va intervenir a l’acte per dir que aquesta és la línia de treball que han de seguir els serveis socials de la comarca els propers quatre anys: fer que connectin directament amb la ciutadania. Rodríguez va animar els professionals assistents a l’acte a exportar l’experiència a la resta d’ajuntaments del Consorci.
L’acte també va incloure l’estrena dels tres vídeos i una tertúlia amb tres de les mares participants al taller, que van compartir la seva experiència i, amb les seves aportacions personals i sovint impactants, van donar una forta càrrega emotiva a la jornada.