Societat

Una vintena d'ONG fan de l'1 de desembre “un dia per donar”

Catalunya s'afegeix al moviment solidari internacional Giving Tuesday, que té el suport d'Obama i Springsteen

El tercer sector recorda que les entitats necessiten suport per treballar tot l'any

Intentar millorar la cultura de solidaritat és el gran objectiu de la iniciativa #Undiaperdonar, que se celebrarà el dimarts 1 de desembre. Serà la primera vegada que se celebrarà una jornada dedicada a les donacions en el sentit més ampli, perquè cada entitat que en forma part fa la seva petició, ja sigui de diners, aliments, vacunes o sang. Una vintena d'ONG i entitats socials promouen l'arribada a Catalunya del moviment #GivingTueday, nascut fa quatre anys a Nova York i que s'ha expandit fàcilment a altres països gràcies al suport de figures com ara el president dels Estats Units, Barack Obama, i el cantant Bruce Springsteen.

De moment, a Catalunya les entitats tiren pel dret sense el suport de cap famós, tot i que ja tenen aparaulada la col·laboració de jugadors del Barça i de l'Espanyol. Les sensacions són bones, perquè la catalana és una societat generalment solidària i també perquè el nombre de projectes que s'afegeixen a la iniciativa no deixa d'augmentar, va plantejar ahir en la presentació Ricard Valls, un dels responsables de #GivingTuesday Espanya. Ahir ja se superava la cinquantena de projectes participants. Tots es poden consultar a www.givingtuesday.cat i ja s'hi pot col·laborar.

La diversitat de propostes és un dels punts forts de la iniciativa solidària: Oxfam Intermón hi presenta programes per dur aigua potable a països en conflicte de l'Àfrica; la Creu Roja Catalunya, els de suport als refugiats que fugen de les guerres; el Banc dels Aliments, la recollida de menjar per atendre 250.000 persones, i el Banc de Sang i Teixits s'ha posat el repte d'aconseguir un miler de nous donants de sang.

Amb les notícies desesperants que arriben cada dia de la crisi dels refugiats i veient com els polítics que tenen la possibilitat de resoldre-ho a les seves mans triguen a prendre la iniciativa, el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, va advertir que “Europa s'està convertint en una presó a l'aire lliure i, si no s'hi posen solucions aviat, a més d'infants morts a la platja, en veurem de morts congelats a les carreteres”.

Es tracta d'un moviment obert al qual es poden anar apuntant més projectes. Valls va recordar que el Giving Tuesday va néixer com a contrapartida solidària d'un altre dia que també s'ha importat dels Estats Units, el Black Friday, que és el gran dia de les compres. El president de la T aula del Tercer Sector , Oriol Illa, ho considera “una oportunitat per ajudar el teixit social català”, tot i que recorda que “les necessitats pressionen cada dia i s'ha de fer feina els 365 dies de l'any”.

LA DATA

01.12.15
Se celebrarà
per primer cop #Undiaperdonar, amb l'objectiu de promoure la solidaritat.

LA XIFRA

20,9
per cent
dels catalans viuen per sota del llindar de la pobresa, segons les últimes dades de l'Idescat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.