opinió
L'AMPA exigeix solucions
Davant del to positiu dels articles apareguts primer el 3 de setembre al Diari de Girona i després el 14 de setembre a El Punt Avui, des de l'associació de pares i mares de Vilablareix volem dir-hi la nostra. No volem desmentir res ni alarmar ningú, només volem poder explicar-nos.
Quan s'afirma que s'han d'atendre les necessitats d'altres 28 centres amb mòduls, ningú diu que l'institut de Vilablareix és l'únic compost íntegrament per mòduls, tres línies d'ESO i dues línies de batxillerat. A més, el departament té prevista una quarta línia per l'any vinent. Algú s'imagina la situació en què es troba tot el centre, amb 41 professors i 439 alumnes? Es podria explicar que per fer educació física els alumnes i professors han de caminar dos mil metres cada vegada per fer la classe al pavelló municipal de Vilablareix. I que no hi ha ni biblioteca, ni aula d'informàtica. O dir que l'aula de tecnologia i el laboratori, si se'n pot dir així, existeixen per l'esforç de l'equip directiu, que ha adaptat aules amb els diners de què disposen per al manteniment del centre.
Quan es parla de reforçar les infraestructures de l'institut amb la instal·lació de nous mòduls, no és exacte. Els mòduls s'instal·len per absorbir el creixement del centre per l'augment de l'alumnat, no per oferir nous espais per a desdoblaments de grups o aules específiques. Això sí, aquest any el departament ha fet una petita aportació addicional extraordinària pels nous mòduls, en cap cas equiparable a quan es fa una aula d'obra, que llavors s'equipa totalment.
Quan s'afirma que les obres s'han realitzat aquest estiu, tothom pensa que s'han portat a terme abans que comencessin les classes, i no ha estat així. De fet, els nous mòduls no es van poder ocupar fins a la tercera setmana d'octubre. Els operaris van acabar de pintar-los el 9 d'octubre, però la forta olor de pintura va impedir poder fer-ne ús immediatament. Ara al novembre s'han instal·lat els aparells de climatització, pagats amb diners de l'AMPA.
Quan s'assegura que com a alternativa es pot utilitzar el local social que ofereix l'Ajuntament de Vilablareix, es desconeix el funcionament intern d'un institut i les dificultats que comporta desplaçar un grup d'alumnes lluny del centre. La falta d'espais provoca que els alumnes de batxillerat es vegin obligats a anar als bars de la zona quan tenen hores lliures o anul·lades. No hi ha lloc per treballar en grup, per reunir-se, o un espai cobert per conviure i no molestar els que fan classe.
El pati és un altre maldecap. Enguany hi ha més metres quadrats que el curs passat, però la zona d'esbarjo és un espai fora del centre envoltat de tanca metàl·lica. Amb una nova pista de bàsquet, per suplir l'antiga, enderrocada per encabir més mòduls. L'Ajuntament de Vilablareix ha costejat la pista, l'AMPA va pagar fa un parell d'anys una pèrgola de fusta per tenir ombra, però hi falten lavabos, mobiliari, arbres... Quan plou tots els alumnes acaben amuntegats als passadissos coberts que donen accés a les aules, tot esperant que no faci vent o tempesta.
L'AMPA pot queixar-se als quatre ajuntaments de referència de l'institut? No, perquè tots ells es comprometen amb despeses que no els pertoquen per suplir les mancances pressupostàries del departament, sobretot el de Vilablareix.
Ens podem queixar als professors? No, perquè són els que pateixen el dia a dia de la precarietat a les instal·lacions. Ens consta que no es cansen de reclamar al Departament d'Ensenyament millores per als seus alumnes.
Ens queixem al Departament d'Ensenyament? Sí, perquè tot i ser una AMPA comprensiva amb els problemes econòmics que té el govern, no estem d'acord amb el tracte que rep l'institut per part seva. Volem discriminació positiva, que les obres es comencin al juny i s'acabin a l'agost, i això no depèn del pressupost. Volem que quan l'equip directiu demani més personal per al nostre institut no només es tingui en compte el nombre d'alumnes, sinó les instal·lacions que s'han de gestionar. Que quan necessiten més hores d'un psicopedagog no s'acudeixi a l'AMPA per contractar-lo. Volem menys alumnes per aula, no per insolidaritat amb la resta de centres del Gironès, sinó per compensar els dèficits d'espais i instal·lacions. Volem un edifici d'obra per al nostre institut, ja que és el centre més gran de les comarques gironines que està format íntegrament per mòduls. Unes instal·lacions adients són bàsiques per poder oferir un projecte educatiu de qualitat als alumnes dels quatre municipis que tenen com a referència aquest institut: Aiguaviva, Fornells de la Selva, Quart i Vilablareix.