Societat

opinió

L'ajuda al desenvolupament segons Sala i Martín

El passat diumenge, 22 de novembre, es va emetre l'últim programa d'Economia en colors, programa presentat per Tian Riba i on l'economista Xavier Sala i Martín ens va parlar de l'ajuda al desenvolupament. El senyor Sala i Martín ens va exposar algunes de les seves experiències del que ell anomena ajuda al desenvolupament. Experiències poc afortunades, com el cas de la noia dels caramels o el de l'actriu Sharon Stone al Fòrum de Davos.

També ens va parlar de la seva experiència a Ghana, un país situat al lloc 138 d'un total de 187 de l'índex de desenvolupament humà, segons dades del Programa de les Nacions Unides al Desenvolupament (PNUD) del 2013. És a dir, no es tracta d'un dels països menys desenvolupats, com ho són Sierra Leone i el Níger.

El programa està mancat de rigor i la visió que aporta Sala i Martín de l'ajuda al desenvolupament en cap cas s'ajusta a la realitat. Els exemples que exposa són puntuals i bàsicament formen part dels estereotips que s'apliquen al sector de la cooperació o ajuda al desenvolupament. El sistema de cooperació i ajuda al desenvolupament actual –sobretot el català– està format per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Fons Català de Cooperació, les Coordinadores d'ONG de Girona, Tarragona i Lleida, així com la Federació Catalana d'ONG, que representen les entitats que fan ajuda al desenvolupament des de Catalunya, i m'atreveixo a dir que pràcticament cap d'elles treballa segons els exemples que explica el senyor Sala i Martín.

El sistema de cooperació català, amb defectes i errors, que també en té, es basa en un conjunt de plans directors, amb formació i amb una àmplia experiència on tothom té molt clar que els projectes de cooperació i ajuda al desenvolupament els decideix la gent del territori, i que aquests projectes es porten a terme i els executen i gestionen les mateixes persones beneficiàries. Queda molt lluny aquesta idea que els projectes els decideixen els que aporten els diners! El tracte sempre és de tu a tu, amb igualtat, o beneficiant les minories més febles, com poden ser les dones en alguns països, fins a l'extrem que en aquests moments es parla ja d'una cooperació feminista.

Els exemples i les explicacions exposades pel senyor Sala i Martín caricaturitzaven un sector que basa el seu treball en el rigor. La diferència rau en el fet que a la cooperació no se li permeten errors, com pot ser a urbanisme. Per això, sempre hem tingut molt clar que la nostra cooperació ha de ser transparent, s'ha d'explicar aquí i allà. El programa, exceptuant la breu entrevista que es va fer al grup Txarango, que, en la meva opinió, tenen els conceptes molt més clars que Sala i Martín, no va donar una visió real del treball de les ONG ni de com es fan les coses en aquest sector. Potser podrien haver demanat l'opinió a Oxfam Intermón, Metges sense Fronteres o altres.

Em sap greu que la feina de formació, de rigor, d'escolta dels nostres veïns i veïnes nouvinguts, de cooperació al desenvolupament, no es valori amb la seriositat que es mereix. Potser Sala i Martín hauria de treure's l'americana de colors, per poder-se arremangar, deixar el Fòrum de Davos per anar al Fòrum Social Mundial, on trobarà grans i profitoses experiències sobre ajuda al desenvolupament i així s'adonaria que les seves experiències no són el tot, més aviat el contrari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les dones són les que fan més ús del servei d’assessorament empresarial

olot
Societat

Estudien l’estat de deshidratació de temporers de Ponent per fer recomanacions

Lleida
societat

Un sistema de geolocalització permetrà actuar més de pressa en les cases aïllades del Priorat quan hi hagi emergències

Falset

Aprovada la no continuïtat de l’Associació Protectora d’Animals

figueres
societat

El barri barceloní de Gràcia aposta per una festa major “més inclusiva i tranquil·la”

Barcelona
Societat

TSJC tomba les Zones de Baixes Emissions de l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues

Barcelona
Infraestructures i serveis

Es modernitza el sistema de descomptes al Túnel del Cadí per als residents

Berga
Urbanisme

El nou moll Drassanes obre al públic un mes abans de la Copa Amèrica

Barcelona
MEDI AMBIENT

La població d’aufranys creix a la Catalunya Central i Oriental

Barcelona