Urbanisme

Tortosa refarà el barri de Sant Jaume obrint un carrer principal i una nova plaça

En la proposta seleccionada per l'Ajuntament i l'Incasol també es preveu el trasllat del CEIP Remolins i un equipament multiús

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el vicepresident de l'Incasol, Oriol Nel·lo, van presentar ahir la proposta seleccionada per fonamentar els plans de millora urbana del barri de Sant Jaume. Així, l'equip format pels arquitectes Sebastià Jornet, Carles Llop i Joan Enric Pastor tindrà quatre mesos per redactar el projecte final, després d'haver-se imposat als altres sis finalistes, d'un total de 31 propostes presentades. «És un procés molt llarg i ara haurem de donar-hi continuïtat», va dir Bel poc abans que Nel·lo refermés el compromís de la Generalitat amb el projecte. «Si el tirem endavant és gràcies a la Generalitat, a Política Territorial i a l'Incasol», va afegir l'alcalde, que va evitar parlar de terminis d'execució i d'un cost aproximat de tota l'operació.

Per la seua banda, l'arquitecte Sebastià Jornet, que ja va dirigir els treballs de redacció del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa i del mateix Pincat, va donar els primers detalls del que serà el nou barri de Sant Jaume. Segons Jornet, l'objectiu ha estat fer «un barri habitable», que puga contribuir a la recuperació de la centralitat del nucli antic, amb «una nova geografia» a prop del pavelló firal i del futur campus de la URV, i orientat al riu i als Ports. L'arquitecte va defensar una actuació respectuosa amb «les pedres més velles que estiguen bé», però també contundent per obrir nous espais i reconstruir les parts més degradades del barri. Així, Jornet calcula que es podrien restaurar «una vuitantena d'habitatges», però també va advertir que caldrà enderrocar i construir noves edificacions.

Solució radical per al col·legi

GUSTAU MORENO

Ferran Bel va afirmar que l'Ajuntament ha assumit la proposta de traslladar l'actual CEIP Remolins. Al seu lloc, en el projecte final de la reforma del barri de Sant Jaume es proposarà la construcció d'una plaça de nova planta. De fet, la direcció del centre havia suggerit que s'aprofités la reforma del barri de Sant Jaume per annexar una parcel·la de terrenys i construir-hi un nou parvulari i un gimnàs. L'alcalde va aclarir que el fet que es vulga traslladar el col·legi no implica que ara es deixe de treballar per millorar l'actual CEIP.

Un nou eix vertebrador

GUSTAU MORENO

L'arquitecte va detallar que una de les principals novetats de la rehabilitació del barri de Sant Jaume serà l'obertura d'un carrer que creuarà i vertebrarà tot el barri, en paral·lel a l'actual carrer de Santa Anna. Amb pendents suaus, el nou carrer unirà la zona de la catedral i la plaça de la Immaculada, per donar accés als nous habitatges, i tindrà algunes zones d'aparcament per als residents. Una altra novetat és la construcció d'un equipament públic entre l'actual plaça de Sant Jaume i el passeig de Ronda, que podria ser un centre cívic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA
serveis

Barcelona neteja en cinc mesos 138.000 m² de pintades dels carrers

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Parc del Garraf vol créixer i ser parc natural

SITGES

La UdG prioritza “el rendiment de coneixement” per sobre de l’econòmic en el Parc de Recerca i Innovació

GIRONA
Òscar Escuder
President de Plataforma per la Llengua

“Hem de revertir la tendència del baix ús social del català”

Barcelona

Malgrat, exemple per a Greenpeace

Malgrat de Mar
LA crònica

Bronzo, on es pot tastar Venècia sense sortir de Barcelona

Barcelona
BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES
sanitat

L’OMS declara la verola del mico emergència internacional de salut pública

barcelona