Societat

Equipaments

Continuen els treballs de preparació de la nova biblioteca reusenca

El llegat de Pere Anguera

Continuen les tasques d'instal·lació del fons de l'historiador, de 13.000 volums, a la nova biblioteca reusenca

El fons d'Anguera disposa de nombroses biografies i d'un apartat dedicat a la història de Reus

Després que el 18 de novembre les portes de la biblioteca pública Pere Anguera (BPA) de Reus es van obrir definitivament, la feina d'instal·lació i catalogació del fons cedit per l'historiador reusenc Pere Anguera (Reus, 1953-2010) encara no s'ha acabat completament. Segons la directora del Servei Municipal de Biblioteques de l'Ajuntament de Reus, Cristina Garreta, la catalogació està en la recta final ja que, ara per ara, “només queden aproximadament un miler de llibres” per entrar en el catàleg dels 13.000 volums de la deixa que el catedràtic de la URV va fer a la ciutat. Pel que fa a les tasques d'instal·lació del fons en el sostremort de la nova biblioteca, aquestes també avancen però encara no s'han completat perquè, entre altres qüestions, estan pendents del procediment relacionat amb la seva seguretat. En aquest sentit, Garreta explica que a banda dels llibres emmagatzemats a l'Arxiu Municipal, hi ha altres “volums singulars” que la vídua d'Anguera, Mercè Costafreda, custodiava mentre es posava en marxa l'espai i que ara podran instal·lar-se al fons. Actualment un dels aspectes de la catalogació que està més endarrerit és el de les revistes. Aquestes publicacions “tenen una feina diferent a l'hora de catalogar, perquè has de definir no sols el títol sinó també l'estat de la col·lecció: si falten números o si la revista ha canviat de nom, i això és més entretingut”, diu Garreta. Ara per ara el servei també té en fase d'estudi la manera com la recerca del fons es podrà fer tant en el catàleg general com en un d'específic que s'haurà de concretar.

El fons Pere Anguera està integrat per uns 13.000 volums que la vídua de l'historiador va donar a la ciutat de Reus l'any 2010. Entre les publicacions que durant la vida d'Anguera va adquirir per a la seva biblioteca particular, destaquen els llibres d'història, sobretot referents als segles XIX i XX, període en què es va especialitzar en els seus estudis. El fons, però, també conté llibres sobre matèries com la literatura, la política i les biografies, àmbits sobre els quals l'estudiós va interessar-se com a “persona inquieta” que era, en paraules de Garreta. De fet, la directora del servei municipal de Biblioteques reusenc destaca que la disciplina de les biografies era una de les “debilitats” de l'intel·lectual reusenc. Pel seu interès i significació, la responsable de les biblioteques de Reus també posa l'accent en l'extens apartat relacionat amb la història de la ciutat que va acumular Anguera.

En relació amb el coneixement i dinamització d'aquest llegat, Garreta ha avançat que la BPA vol “treballar conjuntament amb la Universitat i el Centre de Lectura” perquè comparteixen punts d'interès i hi pot haver objectius comuns. Amb vista a la implementació del fons, Garreta també ha comentat que s'ha contactat amb el fons del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, que pel seu contingut seria “el referent més comparable” al de l'historiador de Reus.

A més, Garreta planteja que un cop a l'any volen fer una trobada d'historiadors per donar-lo a conèixer més. “Tenim clar que com que aquest fons té interès local, s'ha de trobar la manera d'acostar-lo al públic” perquè, segons argumenta, “a la zona sud la consciència de ciutat potser no és tan latent, i que et donin a custodiar aquest fons té una significació molt gran.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador