Al Mallol, la Fira de Sant Nicolau torna a l'essència rural
El nou format estrenat ahir amb Lluís Llach de pregoner deixa l'estètica medieval i reivindica Verntallat i la pagesia
Menys estètica medieval i un retorn a l'essència rural; aquestes són les característiques del nou format de la Fira de Sant Nicolau que es va estrenar ahir al Mallol. Una altra novetat era que la fira es concentrava en un sol dia (a diferència de les anteriors edicions, en què s'allargava tot el cap de setmana). El que no ha variat, però, és la gran afluència de públic que va omplir els carrerons d'aquest nucli enlairat de la Vall d'en Bas per recórrer la cinquantena de parades de productes alimentaris o artesanals, activitats (entre les quals un taller de les àvies remeieres), demostracions d'oficis rurals (com es fa el carbó o com s'esmolaven les eines) i exhibicions d'aviram i bestiar (entre els quals un impressionant exemplar de toro Angus).
L'alcalde, Lluís Amat, recalca que per concretar aquest nou format també s'ha volgut recuperar que l'organització de la fira recaigui en una comissió, que ha estat formada per entitats de la vall, persones que s'hi han adherit a títol personal, “gent que es coneix el dia a dia del que fa a la vall”, diu Amat.
Per l'alcalde, la fira d'aquest any era la d'un procés de transició, mantenint coses que es feien i afegint-n'hi algunes de noves, però la idea era sobretot reivindicar el fet pagès. “N'estem molt orgullosos, del fet rural. Anem a recuperar aquesta essència. Pensem que el fet remença és absolutament identificatiu de la vall; de fires medievals ja n'hi ha moltes i hem pensat que ens calia fer un gir i reivindicar amb molt d'orgull Verntallat i el fet remença”, hi afegeix Amat.
Per l'alcalde, el fet de convidar Lluís Llach a fer de pregoner també responia al nou enfocament que es vol donar a la Fira de Sant Nicolau, lligant-ho a la història remença. “Lluís Llach, per la seva trajectòria, representa aquesta essència que volem reivindicar, i la seva lluita ens dona força per tirar endavant i no defallir”, conclou l'alcalde.
Oficis que són patrimoni de tots
“He vingut a fer una de les coses que més m'agraden: aprendre, aprendre de vosaltres”, va dir ahir Lluís Llach al públic i als organitzadors de la Fira de Sant Nicolau. En el seu pregó Llach va animar la gent a continuar fent aquestes feines i activitats, a lluitar perquè “aquests oficis són patrimoni de tots i això també és fer país”, va dir. Llach no va poder esquivar referir-se al context polític: “Estem en una cruïlla molt important i em sembla que ens en sortirem; és com una serra amb pujades i baixades, però penseu que cada vegada la nova punta està més amunt.” “El camí és llarg”, hi va afegir el cantant, ironitzant amb el poeta Kavafis, segons el qual convé que el camí sigui llarg. “Està bé però no tant, valga'm Déu”, va concloure Llach.