La vall de Cardós s'uneix per fer un pla de desenvolupament
Els municipis d'Esterri de Cardós, Lladorre i Vall de Cardós acorden començar el procés perquè l'any vinent tinguin un pla de desenvolupament local sostenible
Volen redactar el pla amb la implicació dels veïns de la vall
Els ajuntaments que integren la vall de Cardós (Esterri de Cardós, Lladorre i Vall de Cardós) van aprofitar el Dia Internacional de les Muntanyes (divendres) per signar el conveni d'acord que ha de ser el punt de partida per començar el procés de redacció del pla de desenvolupament local sostenible de Cardós.
El pla tindrà la participació activa de la població. Es tracta d'un full de ruta dels tres ajuntaments per tal de tirar endavant accions conjuntes que permetin dinamitzar la vall, millorar la qualitat de vida i contribuir a fixar població i activitat econòmica.
La voluntat dels tres ajuntaments és acordar, amb el consens de la població local, accions que beneficiïn la totalitat de la vall i que permetin promocionar-la i dinamitzar-la, entenent que l'actuació conjunta dels tres municipis serà positiva per a tota la Vall de Cardós i que aquesta en sortirà reforçada.
El conveni es va signar de manera simbòlica a la capella de la Mare de Déu del Pont de Lladrós, un punt pròxim al vèrtex d'unió dels tres municipis, i hi han assistit representants dels tres ajuntaments, del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Departament de Territori i Sostenibilitat, que hi dóna suport. També hi col·labora el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
La implicació de la població
Amb l'elaboració del pla, que s'estendrà fins a mitjan 2016, es pretén implicar la població local a través d'unes sessions obertes que es desenvoluparan als diversos nuclis de la vall destinades a la població en general i a sectors específics. Amb la
voluntat d'implicar tothom, també faran accions per als infants en col·laboració amb l'escola de Ribera de Cardós.
Infraestructura turística
Avui per avui a la Vall de Cardós hi viuen 688 persones, només un 9,5% del total de la població del Pallars Sobirà, però disposa d'equipaments i d'infraestructures importants a la comarca. En l'àmbit turístic hi destaca l'estació d'Alta Muntanya de Tavascan i les 2.313 places de càmping, que representen el 30% del total de les que té el Pallars Sobirà. La pagesia encara és important, amb 52 explotacions, i hi té una certa importàn-
cia la indústria, especialment el sector hidroelèctric, el de la fusta i les petites empreses agroalimentàries i artesanes.