Educació

Reclamen diàleg a la nova consellera d'Ensenyament

Els sindicats i la Fapac recelen del perfil continuista de Meritxell Ruiz, però confien que el relleu destensi la relació amb el departament

Demanen al govern mesures concretes de canvi

El relleu d'Irene Rigau per Meritxell Ruiz al Departament d'Ensenyament ha obert l'esperança dels sindicats del sector i d'altres agents de la comunitat educativa de reprendre el diàleg amb el govern, que estava sota mínims. Així ho van expressar ahir els sindicats Ustec, CCOO i UGT i la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac) en unes primeres valoracions sobre el relleu al Departament, en què també van expressar les recances pel perfil continuista de Ruiz.

“El canvi, en principi, és una bona notícia perquè es poden obrir línies de diàleg que amb la consellera Rigau estaven tancades”, afirma Ramon Font, portaveu d'Ustec-Stes. Font creu que Ruiz tindrà “una oportunitat d'or per demostrar que és partidària del diàleg” si el govern no presenta una esmena a la totalitat a la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre l'escola pública i permet, d'aquesta manera, que “almenys es pugui debatre” encara que s'hi presentin esmenes. Si es bloquegés d'entrada la ILP, seria “decebedor” i un “signe que les coses no canvien”, hi afegeix Font.

CCOO va celebrar, en un comunicat, el “nomenament d'una persona amb coneixements del món de l'educació” i es va oferir a la nova consellera “per treballar per millorar l'educació dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. Amb tot, el sindicat va recordar que la seva feina és “defensar el dret a l'educació i els drets laborals i salarials dels treballadors i treballadores de l'ensenyament [...], molts dels quals s'han perdut en els últims anys i s'han de recuperar, ja que són imprescindibles per aconseguir l'educació que volem”. CCOO va demanar “revertir la caiguda del pressupost educatiu, tant a nivell absolut com respecte al de la Generalitat”.

La ja exconsellera Irene Rigau va mantenir una relació tumultuosa amb els sindicats, ja que, des que va arribar al departament, el govern va aprovar una sèrie de retallades, com ara la del sou dels mestres. Tampoc ha estat fàcil la relació amb la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac), que veu amb recel el perfil “continuista” de la nova consellera, segons va explicar ahir el seu president, Àlex Castillo.

Tot i això, el president de la Fapac confia que la gestió de Ruiz serà diferent de l'etapa Rigau perquè “el govern de Junts pel Sí és nou” i, en teoria, més progressista. En qualsevol cas, hi afegeix que li donaran “cent dies de gràcia”. Castillo espera que “la desconnexió amb Espanya comenci per la Lomqe” una llei que, segons el seu parer, no s'ha combatut prou. Es podria començar –suggereix– per retornar “la democràcia als centres [amb la llei actual els directors poden imposar el seu criteri al Consell Escolar], que és una mesura fàcil i gratuïta”.

LA FRASE

Esperem que la desconnexió amb Espanya comenci per la Lomqe
Àlex Castillo
president de la fapac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.