La sequera i el poc fred fan perillar la collida de cereals
Unió de Pagesos adverteix que si no plou en els pròxims dies es podria perdre més del 60% de la producció en zones de secà
L'escassetat de pluges dels darrers mesos, sumada a la manca de fred d'aquest hivern i a una naixença de les plantes no molt bona, posa en risc la pròxima collita del cereal d'hivern. Unió de Pagesos adverteix que si no plou en els pròxims 10 o 15 dies les pèrdues en aquest cultiu poden ser “molt importants”, sobretot a les zones de secà on la producció podria caure entre un 60 i un 70%, en comparació amb una collita d'un any normal.
A les zones de regadiu l'afectació seria menor ja que, malgrat la planta pot disposar d'aigua, no ha pogut desenvolupar una bona arrel per les atípiques temperatures de l'hivern. Tot i això, l'organització agrària estima que si la pluja fa acte de presència en els pròxims dies, amb quantitats superiors als 10 o 15 litres/m2, es podrien minimitzar les pèrdues.
Les comarques de la plana de Lleida sumen gairebé 70 dies sense pluges i la previsió no mostra episodis importants de precipitació en les pròximes hores i dies. Aquesta situació deixa un escenari “complicat” als productors de cereals d'hivern com ara el blat, l'ordi, el sègol o la colza, segons ha explicat a l'ACN el responsable nacional de cereals i cultius herbacis d'Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla.
La campanya va començar ja marcada per una naixença no molt bona de les plantes i posteriorment s'hi ha afegit uns mesos d'hivern sense temperatures excessivament baixes com seria habitual. “Necessitàvem estar uns dos mesos amb temperatures d'entre un grau positiu i dos o tres graus sota zero i no ha estat així” i, a més, durant el gener s'han assolit temperatures de fins a 20 graus, “gens bones per al cereal d'hivern”, remarca el responsable del sindicat agrari.
En aquests moments la planta necessita precipitacions “al més aviat possible”, molt especialment a les zones de secà i “si en 10 o 15 dies no plou tindrem unes pèrdues molt greus”, adverteix Caudevilla. I és que la manca de pluges provoca un estrès hídric a la planta i aleshores aquesta deixa de créixer el que hauria i només busca la seva pròpia subsistència, “traient només una espiga i petita”. Actualment ja es comencen a apreciar en algunes zones els primers símptomes de manca d'aigua a la planta com ara fulles estretes i cargolades i puntes assecades. Les comarques de Lleida més que e spoden veure més afectades són el Segrià, la Noguera, l'Urgell, Segarra, el, Pallars Jussà i el Solsonès, segons Unió de Pagesos.
A les zones de reg la planta pot disposar d'aigua però les altes temperatures dels darrers mesos han provocat que la planta no ha pogut fer l'aturada que necessita fer durant l'hivern i, d'aquesta manera, no ha pogut desenvolupar l'arrel com pertocaria. Això comporta que quan que la planta necessiti absorbir nutrients i aigua no tindrà prou arrel per fer-ho i, per tant, no podrà assolir el creixement desitjat, explica Santiago Caudevilla.
El responsable d'Unió de Pagesos reconeix que encara és d'hora per poder quantificar quina pot ser la davallada de producció de la pròxima campanya si segueix sense ploure en els pròxims dies però ja deixa clar que “una gran collita no tindrem”, ni pel que fa a quantitat ni en qualitat. Tot i això, estima que al secà la collita es podria veure disminuïda entre un 60 i un 70%, mentre al reg la caiguda productiva seria d'entre un 20 i un 25%, si segueix sense ploure.
Malgrat aquestes expectatives negatives, les pèrdues es podrien veure minimitzades si arriben precipitacions en els pròxims dies. “No cal que les pluges siguin molt quantioses però només que caiguessin entre 10 o 15 litres/m2 serien molt beneficioses i tornarien a donar marge per poder parlar d'una collita raonable”, malgrat que els efectes de l'estrès hídric que pateix la planta “difícilment” es podrien salvar, segons Caudevilla.
Al més d'aquest context marcat per la meteorologia, els cerealistes preveuen un any “molt complicat” ja que a les previsions d'una mala collita, cal sumar-li “uns preus d'adobat molt alts i que tot el tema de l'energia de les matèries primeres referent als cereals no es reduirà i, per tant, no podrem repercutir aquest sobrecost al preu” del cereal. En aquest sentit, Caudevilla qüestiona que la caiguda del preu del petroli no es traslladi també en una davallada del preu dels adobs.