La meitat del cereal es perdrà si no plou prou aquest febrer
COMBINACIÓ La sequera i la calor impedeixen que les plantes creixin correctament PREVISIÓ Unió de Pagesos i les cooperatives agràries esperen collites curtes o les donen per perdudes en algunes comarques
Els pagesos miren cada cop amb més angoixa
les previsions meteorològiques que, des de fa tres mesos, sols anuncien un insistent anticicló que impedeix l'arribada de les esperades pluges. El panorama és alarmant sobretot per als cerealistes del secà, però les altes temperatures també comportaran la disminució de la propera collita al regadiu.
Santiago Caudevila, responsable nacional d'Unió de Pagesos pel que fa als cereals, explica: “Falta encara molt de camí per a la collita, però ara ja podem assegurar que serà breu. I si no plou en els propers vint dies el daltabaix serà important. Fa de mal calcular encara, però ens en podem anar perdre el 60% de la collita.” Les plantes han verdejat amb setmanes d'antelació, enganyades per un hivern amb temperatures primaverals. “Han reaccionat com si estiguessin al maig. Concentren tota l'energia en la part aèria i l'arrel no creix prou.” Amb arrels petites, quan arribin les pluges, no tindran prou capacitat per absorbir nutrients i la collita serà escadussera.
El responsable del sector de la Federació de Cooperatives Agràries, Lluís Ricou, hi coincideix: “Hi ha molt de mal i, en algunes zones com a la comarca de les Garrigues, alguns ja donen aquesta sega per quasi perduda.” Ricou considera que “les pèrdues seran considerables”, perquè la planta està tenint una mala creixença a causa de la calor i la falta d'aigua.
Cal que la pluja, almenys 15 litres per metre quadrat, arribi aquest mes, perquè al març no acostuma a ploure. “I quan ho faci, la lògica diu que haurem de sortir en barca...”, tem Caudevila. La collita del 2015 tampoc no va ser bona per la calorada del juny, que va assecar molts dels grans.
Restriccions a l'Anoia
L'Ajuntament de Castellolí, a l'Anoia, aplica des de principi de febrer restriccions en el subministrament d'aigua a les llars, comerços i empreses, davant d'aquest episodi de sequera. Les restriccions s'apliquen de
dilluns a dijous de dos quarts de dotze de la nit a les set del matí. L'alcalde del municipi, Joan Serra, ha explicat a l'ACN que davant d'aquesta situació “crítica” de falta de pluja, el consistori ha hagut de prendre “mesures extraordinàries” amb un doble objectiu: “Estalviar aigua, però també conscienciar la població d'aquesta situació.” Castellolí s'abasteix d'aigua a partir de dos pous, i Serra no descarta que s'hagin d'ampliar les restriccions a equipaments municipals com ara la piscina.
La sequera, al dossier de la revista Presència
Els efectes d'aquesta tardor i hivern extremadament secs que s'ajunten a un darrer any molt fluix pel que fa a pluviometria, són motiu d'anàlisi al dossier central de la revista Presencia que El Punt Avui ofereix aquest diumenge. Els efectes del canvi climàtic, però també, més a curt termini, d'El Niño, sobre el bestiar, els cultius, els embassaments o la prevenció dels incendis forestals hi són àmpliament analitzats.
El contrapunt positiu a la situació de sequera seria la dels embassaments, que, tot i les poques pluges –cap en el cas de Barcelona i l'àrea metropolitana des de fa més de 90 dies– garanteixen encara l'aigua de boca per a tot l'any en curs. De fet, el darrer dia de pluges generalitzades, el 2 de novembre passat, va fer entrar als embassaments uns 70 milions de metres cúbics d'aigua, l'equivalent al consum de l'àrea metropolitana de 60 dies. Justament ahir, l'Agència Catalana de l'Aigua va fer públic que ha convocat un concurs de fotos a la xarxa social Instagram per tal de fomentar la conscienciació al voltant de la importància de l'aigua, dels usos sostenibles i l'estalvi amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, el proper 22 de març.