territori

Borges sortirà a borsa i preveu ampliar el seu capital en 30 milions d'euros

L'objectiu de l'operació és produir directament un 20% de les vendes anuals d'ametlla

La Junta General i el Consell d'Administració de Borges International Group han aprovat una ampliació capital, durant els propers 12 mesos, amb l'objectiu d'aconseguir els 30 milions d'euros necessaris per cultivar 2.500 hectàrees d'ametllers al sud de l'Estat i de Portugal. L'objectiu d'aquesta operació és obtenir una major ràtio d'autoabastiment d'aquest fruit sec, un fet que permetrà estalviar costos i millorar els beneficis de l'empresa reusenca. L'ampliació de capital es farà en un 70% a través de l'emissió de deuda bancària i un 30% mitjançant la sortida al mercat continu. És a dir, Borges surt a borsa per aconseguir part dels diners que suposa aquesta inversió, a través de grans o petits inversors.

"L'objectiu de l'operació és que la família Pont mantingui un 70% de l'accionariat de l'empresa, mentre que la resta estaria en mans dels nous inversors", ha assegurat el conseller delegat de Borges International Group, David Prats, qui considera que les turbulències a la borsa dels darrers mesos no afectaran el projecte. "És cert que hi ha incertesa, però la naturalesa de l'operació requereix d'una inversió especial, no d'aquells que estan tot el dia pendents de la cotització. Un arbre no dóna rendiment fins després de vuit anys", ha subratllat Prats.

L'ampliació de capital ve precedida de la distribució del grup en tres branques, que es dediquen als aliments, els olis i els fruits secs. Precisament, la Borges Agricultural & International Nuts (BAIN) és la divisió que afrontarà aquesta operació, amb l'objectiu que en el termini d'onze anys hi hagi una producció vertical de fins a 5.000 hectàrees d'ametlles. Les plantacions de regadiu, segons ha indicat Prats, se situaran al sud de l'Estat i Portugal per motius climàtics.

Només un 6,8% dels productes que Borges ven són propis

Segons dades facilitades per l'empresa, tan sols un 6,8% (1.400 hectàrees) del miler de productes que ven el grup són produïts internament, una xifra que encara és més minsa en el cas de l'ametlla. "Hem de comprar el producte a tercers", ha afirmat Prats. De fet, el 70% depèn de collites que es troben als Estats Units, mentre que la resta prové d'Austràlia i del territori estatal, dels centres de producció associats que hi ha a Almeria i Castelló. Prats ha detallat que cada any s'aniran incorporant entre 400 i 500 hectàrees, per tal que en cinc anys la inversió ja sigui real i pugui estar a ple rendiment en sis més.

Respecte a la tipologia d'ametlles que s'hi treballaran, el conseller delegat de Borges International Group ha detallat que "hi haurà noves varietats". A més, Prats ha assegurat que hi haurà una ampliació progessiva de la plantilla, però sense poder concretar encara xifres. "Ja hem contractat un equip tècnic que ha dissenyat el projecte i a mesura que es facin les inversions agrícoles es crearan llocs de feina", ha explicat el conseller delegat, qui sí ha detallat que l'empresa té ara 350 treballadors fixes, que superen els 400 en les èpoques de més feina.

Distribució de les vendes anuals

Segons dades de l'empresa, les vendes anuals superen els 200 milions d'euros i el 70% de les mateixes es realizen 'Bussiness to Bussiness', és a dir, a clients que volen un producte específic de qualitat. Aquest seria el cas de les empreses de gelat que necessiten ametlles, per exemple. El 30% de productes es venen a tercers i aquests el comercialitzen sota marques blanques. Per últim, el 10% restant es destina a la divisó Borges Group Branded Food, encarregada de traslladar als supermercats les bosses amb la marca específica de l'empresa reusenca.

Per què no s'inverteix al Camp de Tarragona?

Malgrat tenir la seu principal a Reus, Borges no ha apostat per fer inversions agrícoles al Camp de Tarragona, una decisió que Prats ha justificat perquè les hectàrees estan massa diversificades entre propietaris i els riscos, des d'un punt de vista climatològic, són elevats. Cal tenir en compte que una gelada o pluja intensa pot acabar amb gairebé tota la collita del fruit sec.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.