Història
La tèrmica del Foix, el principi del final
Més de 900 elements singulars de l'antiga central s'incorporen al fons històric de la Fundació Endesa
La companyia el començarà quan tingui els permisos de l'administració
La Fundació Endesa ha recuperat 300 fotografies, un centenar d'audiovisuals i més de 500 elements representatius de l'activitat industrial que es va desenvolupar a la central tèrmica del Foix al llarg dels seus 34 anys de vida. Després que el mes de juny la central va tancar definitivament, tot el material recuperat ha passat a formar part del fons històric de la Fundació Endesa, constituïda l'any 1998 per a la promoció de la cultura i la preservació d'informació històrica. L'objectiu és que, a través de la maquinària, l'utillatge, les peces i els aparells de mesura o els arxius documentals i gràfics, Endesa es pugui posicionar com a empresa sòlida i compromesa en els aspectes socials, empresarials i de preservació del patrimoni històric.
Endesa va rebre, el mes de juny passat, l'autorització del tancament de la tèrmica del Foix per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Des d'aquest moment, la companyia té quatre anys per fer efectiu el desmantellament de les instal·lacions de Cubelles, cosa que farà quan tingui els permisos d'actuació pertinents per part de l'administració corresponent, segons han explicat fonts de la companyia.
La central tèrmica del Foix està ubicada en una parcel·la de 16 hectàrees dins del municipi de Cubelles, entre la C31 i la línia del ferrocarril, a 400 metres de la platja.
El que es conservi al fons històric d'Endesa ha de servir per promoure la investigació, la cooperació per al desenvolupament econòmic i social, la realització d'activitats culturals i la defensa del medi ambient. Entre les peces més destacades, s'ha recuperat un cremador mixt de fuel i gas desenvolupat i construït íntegrament per les antigues companyies Térmicas del Besòs i Enher (actualment integrades a Endesa). Aquest cremador, que serà comercialitzat, és un exemple de la capacitat que les empreses tenen per generar tecnologia pròpia que els permeti actualitzar les instal·lacions i adequar-se a les necessitats de cada moment.
A més, l'arxiu de la tèrmica del Foix inclou des del projecte tècnic que es va redactar per a la construcció de la planta l'any 1975 fins a informes de funcionament de la instal·lació i cursos de formació que van fer els treballadors, fotografies que reflecteixen el manteniment, funcionament i detalls de la central i audiovisuals en què es poden veure la construcció i diferents etapes i activitats singulars.
La tèrmica del Foix va deixar d'operar a ple rendiment el 3 d'agost del 2010. Des d'aleshores, només havia funcionat en moments de punta de demanda i per resoldre situacions de restriccions a la xarxa de transport elèctric. La companyia va prendre la decisió de tancar la central com a conseqüència de l'excés de potència instal·lada unit al desenvolupament de tecnologies de generació amb taxes de rendiment més altes.
La central havia generat, des de la seva entrada en funcionament, intenses crítiques per part dels veïns de Cubelles i de Cunit, que consideraven l'activitat contraproduent per a la salut i la preservació de l'entorn.